Dadizele Onderneemt klaar voor jaarlijkse hoogdag met feest- en avondmarkt

De organisatie van het evenement is voor de tweede keer in handen van 'Dadizele Onderneemt'. © ©2019 Jan STRAGIER
Redactie KW

Op donderdag 15 augustus is er de 44ste editie van de jaarlijkse feest- en avondmarkt. De organisatie van het grootse evenement is voor de tweede keer in handen van de vereniging ‘Dadizele Onderneemt’. “Vorig jaar was het nog een beetje zoeken, maar we willen ook dit jaar een sfeervol evenement met veel animatie aanbieden”, aldus voorzitter Rik Knockaert.

15 augustus is ieder jaar de hoogdag voor de gemeente Dadizele. Duizenden mensen stromen dan toe in de Pompeschittersgemeente voor de jaarlijkse feest- en avondmarkt. Die wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd door Dadizele Onderneemt, de vereniging bestaande uit twaalf plaatselijke ondernemers.

Zij namen vorig jaar de organisatie voor het eerst over van de plaatselijke Unizo-afdeling die jarenlang alles in goede banen leidde.

“We blikken terug op een geslaagde eerste organisatie. In 2018 was het voor ons nog wat zoeken. Dit jaar proberen we de kinderziektes weg te werken. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan het beter uitstippelen van de plaatsen voor de kramers of het bevoorraden van de stewards”, aldus Rik Knockaert, voorzitter van de vereniging.

In de bloemetjes

De festiviteiten beginnen op donderdag 15 augustus al om 7 uur met de jaarlijkse rommelmarkt in het centrum van de gemeente. Om 10 uur is er een eucharistieviering in de basiliek. De viering wordt opgeluisterd door het Dadizeelse koor Cantabile. “In stoet trekken we dan naar domein ‘t Torreke voor de openingsceremonie. Ook dit jaar zullen we iemand in de bloemetjes zetten. Wie zich straks bij de Ghesellen van de Pompe mag voegen, verklappen we liever nog niet”, aldus Rik. De openingsceremonie, die ook extra opgevrolijkt zal worden met een toneeltje, trekt jaarlijks een pak volk naar ‘t Torreke. De aanwezigen kunnen ook dit jaar smullen van Pompeschittersbier en -taart.

Wie zich straks bij de Ghesellen van de Pompe mag voegen, verklappen we liever nog niet

Na de middag stroomt het volk toe voor de feest- en avondmarkt. “Dit jaar is het evenement aan z’n 44ste editie toe. Vierenveertig plaatselijke handelaars helpen mee om er terug een groot feest van te maken. Daarnaast zullen er ook zo’n 120 marktkramers opgesteld staan”, somt Rik op. De organisatoren van Dadizele Onderneemt trekken ook dit jaar de kaart van extra animatie. “Dat doen we eigenlijk de hele dag. Zo is er ‘s morgens tijdens de openingsceremonie al animatie voor de kinderen, maar ook ‘s middags proberen we iets meer te bieden dan enkel de vele kramen die in het centrum staan opgesteld.” Onder andere Sergelino, Jean Prez XXL, de Studentenfanfare Ghendt, De Coureurs en dansvereniging Mattliss zullen in de namiddag hun kunnen tonen. “De Coureurs waren er vorig jaar al bij. We kregen heel veel goede reacties. De Studentenfanfare Ghendt kwam optreden tijdens ons kerstevenement. Ze maakten zo’n goede indruk dat we hen opnieuw vastlegden voor 15 augustus.”

Doordat er op 15 augustus heel wat mensen aanwezig zijn in de gemeente, bekeken de organisatoren ook hoe ze genoeg parking kunnen voorzien. “In de Dadizeelsestraat voorzien we parking voor mindervaliden. Ook in de Beselarestraat creëren we extra parkeerplaatsen”, aldus burgemeester Ward Vergote (Visie). Hij staat binnen de organisatie in voor de veiligheid. Bij problemen kan het noodnummer 0491 95 02 72 opgebeld worden. “We hopen alvast dat dit een feestelijke editie zonder grote incidenten wordt”, aldus Ward Vergote.

Info

Meer informatie omtrent het evenement en Dadizele Onderneemt is te vinden via de website www.dadizeleonderneemt.be. Het evenement is momenteel ook al in het straatbeeld te zien. De organisatoren maakten nieuwe banners om de jaarlijkse Dadizeelse hoogdag aan te kondigen. (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier