Dadizele neemt afscheid van pastoor André Monstrey, die met pensioen gaat

Pastoor André Monstrey gaat met pensioen: "Ik zal de mensen echt missen." (foto JS) © ©2020 Jan STRAGIER
Redactie KW

André Monstrey is aan zijn laatste week als pastoor bezig. Maandag is zijn laatste werkdag. Hij wordt dan opgevolgd door Marc Vantyghem. “Ja, ik zal het missen. Het wordt aanpassen aan een andere levensstijl.”

Na achtentwintig jaar zich honderd procent te hebben ingezet als pastoor in de gemeente, gaat André Monstrey (74) op 31 augustus met pensioen. De misviering van komende maandag om 7.30u wordt de laatste die hij in goede banen zal leiden. “Ik realiseer me inmiddels dat er andere tijden aanbreken. Het wordt echt aanpassen aan een andere levensstijl. Ja, ik zal het pastoorschap en de vele mensen in de gemeente missen. Ik blijf echter beschikbaar om te helpen waar nodig en zal zeker nog verbonden blijven aan het plaatselijke verenigingsleven in Dadizele”, aldus de graag geziene pastoor. Hij blikt dan ook dankbaar terug op een lange periode. “Ik krijg heel veel dankbaarheid van de mensen, maar ben ook hen heel erg dankbaar voor de vele mooie jaren die ik hier als pastoor heb mogen beleven.”

Ontmoetingsmoment

In normale omstandigheden zou er een grootse afscheidsviering georganiseerd worden voor André Monstrey. Ook hier gooit het coronavirus echter roet in het eten. Komend weekend zal de pastoor de homilie verzorgen tijdens de misvieringen in de kerken van Moorslede, Slypskapelle en Dadizele. “Het is de bedoeling dat ik dan nog een klein woordje breng en zo afscheid neem van de kerkgangers in de verschillende gemeenten.”

Na de eucharistievieringen op zaterdag- en zondagavond in de basiliek in Dadizele zal de pastoor in het Rosarium te vinden zijn voor een ontmoetingsmoment. Wie nog eens een babbeltje wil slaan met André kan er terecht. “Ik begrijp maar al te goed dat door de coronacrisis grootse festiviteiten niet kunnen doorgaan, maar van een dergelijke ontmoeting zal ik echt wel nog deugd hebben”, aldus de sociale pastoor.

Verschillende acties

De voorbije weken kon men aan de achterzijde van de verschillende Groot-Moorsleedse kerken ook papieren handen vinden. Die werden de voorbije periode ingezameld. Bewoners konden er een boodschap op neerpennen en in de brievenbus van een van de drie pastorieën deponeren.

“Het wordt echt aanpassen aan een andere levensstijl”

De handen zullen allemaal verzameld worden aan de ingang van de basiliek tijdens het afscheidsweekend van de pastoor. In de drie kerken staat er ook een grote brievenbus waarin de bewoners een attentie voor André kunnen posten. Zo weet de pastoor al wat te doen in zijn eerste weken van zijn pensioen. Wie digitaal een foto aan de pastoor wil bezorgen kan die mailen naar stephan.deneir@skynet.be.

Opvolger gekend

Het laatste onderdeel van het afscheid van pastoor André Monstrey grijpt maandag plaats. Op zijn laatste werkdag worden om 17u. uit teken van dankbaarheid de klokken van de drie kerken geluid . “Ik kan met een voldaan gevoel met pensioen gaan. De voorbije jaren heb ik heel veel leuke contacten opgebouwd en voelde ik me altijd thuis.”

Monstrey blijft in Dadizele wonen. Hij wordt opgevolgd door Marc Vantyghem. De nieuwe pastoor was de voorbije jaren aan de slag in Lichtervelde. “Ik ben ervan overtuigd dat Marc dat hier uitstekend zal doen.” Een eerste opdracht voor de nieuwe pastoor worden de eerste communies en vormselvieringen. “Enerzijds vind ik het wel jammer dat ik die vieringen niet meer kan doen. Velen van die kinderen heb ik gedoopt of hebben bij mij hun eerste communie al gedaan. Maar wie had durven denken dat die communies en vormselvieringen in september zouden doorgaan?” (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier