https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Dadizeelse taart en paté worden erkend als streekproduct

Rani Bonnier en Annelies Hervent van Keurslagerij ’t Torreke uit Dadizele. © Jan Stragier
Thomas Dubois

De Pompeschitterstaart- en paté worden erkend als streekproduct. Terwijl de taart nog bij verschillende zaken in Dadizele verkrijgbaar is, zijn het enkel Jari Bonnier en Annelis Hervent die de boerenpaté maken. Bakkerij Patrick & Ann, bakkerij Artisano, Tearoom De Klokke en Keurslager ‘t Torreke mogen voortaan het label streekproduct gebruiken op hun product en in hun communicatie. De Pompeschitterstaart werd voor het eerst gemaakt in 1975, naar aanleiding van de eerste avondmarkt. Om volk te lokken werd aan de plaatselijke bakkers gevraagd een taart te creëren. Voor de Pompeschitterstaart baseerden de drie toenmalige bakkers zich op een lokale sage over een kermisganger die zijn behoefte deed in de pompbak op het gemeenteplein. De taart wordt nu nog telkens geserveerd op de dag van de avondmarkt en is doorheen het jaar ook verkrijgbaar in twee bakkerijen en in Tearoom De Klokke. In 1995 maakte slager Karel Ingelbeen voor het eerst Pompeschitterspaté. Die werd op smaak gebracht met bruin bier en pruimensap. Jari Bonnier en Annelies Hervent namen bijna tien jaar geleden de slagerij over. “Het recept is nog grotendeels hetzelfde. De boerenpaté wordt erg gesmaakt door de Dadizelenaars, maar ook toeristen vinden hem lekker.” Bonnier vindt de erkenning als streekproduct een serieuze opsteker. “Dit is alvast heel erg leuke reclame voor onze zaak.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.