Daders vandalisme kunstwerk ter nagedachtenis van Covid-overledenen in Roeselare gevat

Het kunstwerk werd volledig vernield.© (gf)
Het kunstwerk werd volledig vernield.© (gf)
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Een paar weken terug werd in het stadspark het beeldhouwwerk van Paul Deschrijver voor de Covid-overledenen vernietigd. Dankzij bewakingscamera’s kon de dader nu gevat worden.

“Deze gebeurtenis werd als zeer ingrijpend ervaren en lokte vele reacties op sociale media uit”, aldus Carl Vyncke, woordvoerderig van de politiezone RIHO. “De verdachten werden gefilmd door de daar opgestelde camera’s. De beelden werden intern verspreid. Vandaag herkende één van onze camerabewakers één van de verdachten tijdens het live kijken naar de camerabeelden van het centrum Roeselare.”

“Een patrouille werd ter plaatse gestuurd en betrokkene werd geïdentificeerd en verhoord. Hij bekende de feiten. De medeverdachte is gekend en werd uitgenodigd voor verhoor. De combinatie van camera’s en het live speuren levert terug een prachtig resultaat op.”

Nagedachtenis

Het kunstwerk draagt de naam ‘Hoop’ en werd pas op 12 oktober in het Geitepark geplaatst. Het was een initiatief van de nationale afdeling van Ferm uit Leuven, die overal troostplekken wilde oprichten ter nagedachtenis van leden die gestorven zijn door het coronavirus. “De troostplek moest op een openbaar terrein komen dat altijd toegankelijk was”, zegt Berenice Deryckere van Ferm Roeselare. “Zo zijn we bij het Geitepark terechtgekomen, op een plaats tussen de bloemen en aan het water. Het oud kerkhof was ook een idee, maar daar mocht het maar tijdelijk blijven staan.”

Ferm Roeselare pakte de opdracht groots aan. De troostplek in het Geitepark werd niet zomaar een bloemenperk, maar werd afgewerkt met een kunstwerk van de Roeselaarse kunstenaar Paul Deschrijver. Ook de Landelijke Gilde, Kerk in Roeselare en de stad zetten hun schouders onder het project. De kostprijs van tussen de 2.000 en 3.000 euro werd deels gesubsidieerd. “Op 17 oktober zou er een officiële inwijding plaatsvinden met 150 mensen”, zegt Berenice. “Maar door de coronacrisis moesten we die uitstellen. De kunstenaar is al gaan kijken en hij vindt het afschuwelijk dat het vernietigd is. Het is niet meer te herstellen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier