Dader en slachtoffer van zinloos geweld in Kortrijk kenden elkaar

Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Dinsdagochtend doken verontrustende beelden op op sociale media. Ze tonen een jongeman die een andere tiener mishandelt. De dader gooit de jongen van een betonnen trap en slaat en schopt hem op het hoofd. Het gebeuren speelt zich duidelijk af in het station van Kortrijk. Politiezone Vlas heeft de dader ondertussen opgepakt, verhoord en vrijgelaten. Het blijkt nu dat de twee elkaar kennen en het incident te kaderen is in een voorafgaande discussie.

Na de recente gebeurtenissen in Puurs, zijn er opnieuw enkele schokkende beelden opgedoken op sociale media. Op een filmpje op Facebook, gepost door Federaal parlementslid en Kortrijkzaan Wouter Vermeersch (Vlaams Belang), is te zien hoe een tiener mishandeld wordt. De jongen staat te bellen op de trappen aan de achterkant van het Kortrijkse station, als hij plots van de trap gegooid wordt door een grotere jongeman van allochtone afkomst. De twee zouden ongeveer dezelfde leeftijd hebben.

Beide jongeren konden ondertussen geïdentificeerd worden. Dat bevestigt het parket van Kortrijk. De dader wordt vandaag nog verhoord. Omdat beide jongens minderjarig zijn, wil het parket verder niet communiceren.

Recent

Het slachtoffer kreeg het hard te verduren. De dader gaf hem onder andere een slag en een stamp tegen het hoofd. Het fragment duurt amper 30 seconden. Wat voor of na het filmen van de beelden gebeurd is, is onduidelijk. Het zou gaan om beelden die afkomstig zijn van een Instagram Story. Dat wil zeggen dat ze maar 24 uur beschikbaar zijn. Maar vrienden van de persoon die de beelden online plaatste, hebben ze gekopieerd en bezorgd aan Vlaams Belang.

Volgens de mensen die de beelden doorspeelden, werden ze afgelopen vrijdag gemaakt. Maar dat kon niemand bevestigen. Dat het om ietwat recente beelden gaat, lijkt duidelijk. Beide hoofdrolspelers in de video dragen namelijk een mondmasker.

Nog geen klacht

Ook wat de aanleiding was voor de gebeurtenissen, is onduidelijk. De politie liet wel weten dat ze een onderzoek gestart is. Maar omdat er minderjarigen betrokken zijn bij het gebeuren, kunnen ze verder niet veel kwijt. Of er een klacht ingediend is, is ook nog niet duidelijk. “We hadden de video zelf al opgepikt en zijn meteen een onderzoek gestart”, aldus politiewoordvoerder Thomas Detavernier. “Een klacht hebben we daar niet voor nodig.”

Vlaams Belang Kortrijk stapte met de beelden naar de politie en roept politici op om niet langer weg te kijken van het probleem. “Hoe kunnen we minister van Justitie Van Quickenborne (Open VLD) ernstig nemen als hij het geweld zijn in eigen stad niet onder controle krijgt. Er kan geen plaats zijn voor Antwerpse of Brusselse toestanden in onze stad. Er bestaat een gevoel van straffeloosheid bij die jongeren. Je ziet steeds dezelfde mensen wegkomen met allerhande baldadigheden”, aldus Vermeersch.

Kordaat optreden

Vermeersch richt zich ook rechtstreeks tot Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester), de nieuwe burgemeester van Kortrijk: “Ik doe een beroep op het moederhart van de nieuwe burgemeester: onze kinderen moeten veilig de trein kunnen nemen. Dit soort geweld door bepaalde groepen jongeren kunnen en mogen we niet langer tolereren.” De partij is ook van mening dat dit zoveelste incident vechtpartij een grotere problematiek blootlegt.

De burgemeester zelf reageert kordaat. “Natuurlijk vind ik dat ontoelaatbaar. We kunnen niet toestaan dat zoiets in onze stad gebeurt”, klinkt het. “Toen ik deze ochtend de video zag, was ik geschokt door het zinloos geweld. Dit laat niemand onberoerd.”

“Ik heb onmiddellijk contact genomen met de politie. Binnen de zes uur nadat de video ons heeft bereikt, heeft de PZ Vlas de verdachte geïdentificeerd en opgepakt. Topwerk. Ik wil onze politiemensen allemaal van harte bedanken voor deze sterke prestatie. Laat het een boodschap zijn: dit soort gedrag zullen we als stad nooit tolereren.”

Jongeren kennen elkaar

Uit het onderzoek blijkt dat de beide jongeren elkaar kennen en de feiten te kaderen zouden zijn in een voorafgaande discussie. Het slachtoffer raakte slechts licht gewond.

De verdachte werd woensdag voorgeleid voor de Jeugdrechter voor opzettelijke slagen en verwondingen. De jeugdrechter stelde de jongere in vrijheid mits naleving van een aantal maatregelen. Een plaatsing in een gesloten gemeenschapsinstelling is hoe dan ook wettelijk niet mogelijk in de gegeven omstandigheden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.