Daar is de kerstmarkt: ‘Kerst in Lauwe’ is grootste eendagskerstmarkt van de provincie

Maar liefst 147 marktkramers en verenigingen nemen zaterdag deel aan de kerstmarkt in Lauwe. Een delegatie van verschillende verenigingen was aanwezig op de perssonferentie. © WO
Stefaan Lernout

Zoals Summer@Lauwe de echte start van de congé is, zo begint de kerstperiode pas echt met ‘Kerst in Lauwe’. Maar liefst 147 kraampjes vind je dit jaar op de grootste eendagskerstmarkt van West-Vlaanderen. Een feest voor de Lauwenaars en de Lauwse verenigingen, maar ook voor honderden bezoekers uit de regio. De veertiende editie zal lijken op de voorgaande: veel volk en vooral veel gezelligheid.

“Wat goed is, moet je niet te veel veranderen.” Dat is de overtuiging van schepen van Evenementen Laurent Coppens (CD&V). Dat de kerstmarkt in Lauwe goed is, daar hoef je niet aan te twijfelen. Op zaterdag 8 december zal een eindeloze stroom bezoekers opnieuw hun weg zoeken tussen de 147 kraampjes. “Deze veertiende editie is opnieuw een record”, weet schepen Coppens. “Dit is dan ook de grootste eendagskerstmarkt van West-Vlaanderen.”

Zowel de standhouders als het publiek zijn hoofdzakelijk Lauwenaars, maar ‘Kerst in Lauwe’ kan ook rekenen op vele trouwe bezoekers van buiten de gemeente, het is meteen het niet-officiële startschot van het kerstgebeuren.

Om 16 uur worden de eerste wafels verkocht en de eerste soepen geschonken, de officiële opening door de stadsambassadrice vindt om 17.30 uur plaats. De kerstkraampjes staan verspreid over drie tenten op Lauwe plaats en langs de centrumstraten. Er is letterlijk voor elk wat wils. Voor wie het te koud heeft zijn er warme dranken in alle geuren en smaken. Nooit gedacht dat er zoveel soorten warme choco bestonden. Wie zich in warmere oorden waant kan genieten van een wijntje, al dan niet zelfgemaakt, een glas champagne of een mojito.

Vurig potje

De onvermijdelijke honger kan je dan weer stillen met een braadworst, pasta, pannenkoek of andere lekkernij. De gaatjes vul je op met chocolaatjes of cuberdons. Je kan er zelfs geschenken voor honden kopen.

“Nooit gedacht dat er zoveel soorten warme choco bestonden”

Nieuw dit jaar zijn de Getikten die mosselen en Chinese soep serveren, MVC Astoria verkoopt lunettehapjes en de brandweer serveert een vurig potje. Een aantal verenigingen ondersteunen het goede doel. Een deel van de marsepeinverkoop door de Scouts is voor de medische zorgen van oud leider Benjamin Deltour. De Werkgroep Stadsambassadrice helpt ‘Steuntje in de rug’ en mini-onderneming Be(a)wear verkoopt kersttruien.

Kerstbeentjes gezocht

Langs de kraampjes en tussen de mensenstroom in brengen een resem animatiegroepen hun acts. Natuurlijk zijn er de lokale helden. Het Rekkems Dorpsmuziek, de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Vrij en Blij, Circus eLPee, basisschool De Stap, en dansschool Marie Flo. De vrolijke fanfare van de Lettergeletterden slepen een hoop kleding en instrumenten achter zich aan en nodigen de kinderen uit om mee te musiceren. Ook de Figurettes Fénoménales zijn opnieuw aanwezig. Voor het eerst treden ze op samen met het Rekkems Dorpmuziek. De enthousiaste dames zoeken trouwens extra beentjes voor de gelegenheid. “De parade is absoluut niet moeilijk“, verzekert ons Nele De Smet van de Figurettes. “Je moet wel vooraf inschrijven via lesfigurettesfenomenales@gmail.com. We repeteren nog even om 16 uur in de Wonderwijzer, kandidates roepen we op om zich in het groen en zwart te kleden, getooid met wat lichtjes.” Tenslotte mag ook showband diNk uit Brugge weer zijn opwachting maken.

Shuttlebussen

Tussen 16.30 uur en middernacht legt het stadsbestuur gratis shuttlebussen in vanuit Menen en Rekkem. Ook mensen met een beperking kunnen een beroep doen op gratis vervoer; ze dienen hiervoor wel vooraf contact op te nemen met de dienst aangepast zorgvervoer van het OCMW.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier