Daan was laatste baby in oud Sint-Jozefsziekenhuis Oostende: “Vijf minuten voor de verhuizing geboren”

© Jeffrey Roos
Redactie KW

Natalie Lagaysse (39) uit Koekelare beviel op 18 oktober 2012 om 7.55 uur van haar zoon Daan in het Sint-Jozefziekenhuis. Vijf minuten later zou het hele ziekenhuis verhuisd worden naar het huidige AZ Damiaan.

Door het bouwverlof liggen de afbraakwerken aan het oude Sint-Jozefziekenhuis even stil. Tijd om even terug te gaan in de tijd dus. Twee weken geleden brachten we nog het verhaal van Anja Floree, de eerste baby die in 1974 het levenslicht zag in het Sint-Jozefziekenhuis. Iemand moet echter ook de laatste zijn. Daarom gingen we op zoek naar de laatste baby die er geboren werd. En het was op het randje. Daan – acht jaar ondertussen – maakte zijn opwachting op 18 oktober om 7.55 uur. Om 8 uur zouden de resterende patiënten verhuizen naar het nieuwe AZ Damiaan.

Drie weken te vroeg

Daan is de zoon van Klaas Dereeper en Natalie Lagaysse. Met Bas (10) en Miel (5) heeft hij nog twee broertjes. “Ik herinner het me nog alsof het gisteren was”, vertelt mama Natalie. “Toen ik op gesprek moest wilden ze mij een rondleiding geven in het nieuwe ziekenhuis. Maar omdat Bas drie weken te vroeg ter wereld kwam, wist ik dat ik nog voor de verhuizing zou bevallen.”

En zo geschiedde. De laatste patiënten zouden op vrijdag 18 oktober verhuisd worden naar het AZ Damiaan. Dokters bleven tot die tijd aan het werk in het oude Sint-Jozefziekenhuis. Toen Natalie haar weeën voelde opkomen, repte ze zich dus naar het oude ziekenhuis. “Je merkte niet meteen de lege kamers op, maar je zag wel dat iedereen het erg druk had”, herinnert Natalie zich. “De verwarming lag ondertussen al af waardoor het wat koud was in de kamers. Toen ik om 7.55 uur beviel van Daan, werd ik daar nog verzorgd. Daan zelf werd redelijk snel in een couveuse gelegd. Ik kon hem maar heel even vasthouden. Daan verhuisde meteen naar het nieuwe ziekenhuis, in het bijzijn van Klaas. Daarna kwam men mij halen met de ambulance om mij met Daan te herenigen.”

© Jeffrey Roos

Daan bleef uiteindelijk vijf dagen in de couveuse. “Hij had wat problemen met de saturatie in het bloed. Van de verhuizing op zich hebben we niet veel last gehad. Ik was heel snel op de nieuwe bestemming. In het AZ Damiaan was het uiteindelijk een ander verhaal. Je merkte dat alles nog niet helemaal klaar was. De televisie hing bijvoorbeeld nog niet in de kamer. Terwijl ik daar lag, werd de kamer gaandeweg in orde gebracht. Uiteindelijk is alles goed verlopen, hoor. Na zes dagen mocht ik met Daan het ziekenhuis verlaten. Het toeval wou dat Daan geboren werd op de verjaardag van zijn opa en naar huis mocht op de verjaardag van zijn papa”, aldus Natalie.

Nu het ziekenhuis tegen de vlakte gaat, blik Natalie terug op het oude ziekenhuis. “Ik ken enorm veel mensen die hier geboren werden. Mijn hele gezin is hier geboren, ook ikzelf, met uitzondering van onze jongste zoon Miel. Daarnaast werkte mijn schoonmama 25 jaar lang op de kraamafdeling. De meter van mijn echtgenoot werkte hier zelfs nog langer. En zelf kwamen we hier geregeld op ziekenbezoek. Daan is ondertussen een jongen vol levenslust geworden. Tijdens zijn eerste twee levensjaren had hij nog wat problemen met de longen. Tegenwoordig is hij een heel brave jongen. (lacht) Hij is graag met muziek bezig en is verzot op Lego”, besluit Natalie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier