Cyclocrossers in spe oefenen op Gullegems Parcours

De kinderen leerden hoe ze behendig de hindernissen moeten nemen, zoals een toekomstige kampioen hier demonstreert. © foto SLW
Stefaan Lernout

Een veertigtal kinderen proefden zaterdag van het veldrijden onder begeleiding van onder meer Roland Liboton en Paul Herygers. Over een ding waren ze het allemaal eens: het is een verschrikkelijk lastige sport.

Volgende week is het de beurt aan de junioren en de elite veldrijders, afgelopen zaterdag mochten de allerkleinsten het parcours ontdekken onder de deskundige begeleiding van wereldkampioenen veldrijden Roland Liboton en Paul Herygers en profveldrijdster Jolien Verschueren.

De kinderinitiatie was gratis, een veertigtal kinderen maakten van de gelegenheid gebruik om hun helden te imiteren in het veld. De meesten deden dat op een mountainbike fiets. Maar sommigen zoals Jitse Goemaere (9) uit Dadizele oefenen al op een heuse veldritfiets. “Ik heb al deelgenomen aan cyclocrosswedstrijden” zegt Jitse. “Toch rijd ik liever op de weg, daar heb ik ook al eens een wedstrijd gewonnen.”

Tong uit de mond

Om 14 uur vlogen de jongeren het parcours op, al snel merkten de meesten dat veldrijden niet van de poes is. Vooral de zandbak zorgde er na een paar rondjes voor dat de tong bij velen uit de mond bengelde. Hun fiets weegt dan ook navenant veel te zwaar om dragen. Finn Callemeyn uit Beselare is nog niet eens zes jaar, de eigenlijke minimumleeftijd voor deelname aan de initiatie, maar gaat vlot door het zand. “Hij heeft het goede spoor gevonden, maar als er iemand voor hem voet aan de grond zet is hij ook gezien”, zegt mama terwijl ze de zoveelste foto neemt van haar jonge held.

Cyclocrossers in spe oefenen op Gullegems Parcours
© foto SLW

Sommigen zoals Simon Vermeirsch, Robbe Vanhee en Wout Vanassche uit Gullegem en Rune Truyaert uit Heule krijgen er niet genoeg van en blijven maar rondjes rijden. Tot ze – zoals de echte renners – helemaal onder het slijk zitten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier