CVO Scala wordt grootste in West-Vlaanderen

We zien v.l.n.r. Dirk Poppe (verantwoordelijke ICT en infrastructuur), Diter Den Baes (algemeen directeur scholengroep 26, Mandel en Leie), Mieke Lapauw (communicatie en marketing), Emmy Leleu (directeur CVO Scala), Isabelle Doom (verantwoordelijke horeca, ondernemerschap, apotheekassistent, haartooi en schoonheidszorgen), Patrick Vermaut (directeur CVO Scala), Dorine Degrande (verantwoordelijke mode en creatie, huishoudhulp, personenzorg) en Gaëlle Seynhaeve (verantwoordelijke fotograaf, tandartsassistent, groen, goudsmeden). (foto EDB)
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

CVO Altus uit het Brugse maakt vanaf 1 september deel uit van CVO Scala. Met meer dan 20.000 cursisten, iets meer dan 2.000 cursussen, 2.200.000 gevolgde lesuren, 125 opleidingen en meer dan 70 lesplaatsen wordt CVO Scala hiermee het grootste centrum voor volwassenenonderwijs in West-Vlaanderen en het tweede grootste in Vlaanderen.

CVO Scala is na de fusie die er vorig jaar kwam tussen twee van de grootste centra voor volwassenenonderwijs precies een jaar later nóg groter geworden door de overname van CVO Altus. “Altus had 5.000 cursisten en 500.000 lesuurcursisten”, vertelt directeur Diter Den Baes. “Het bood volwassenenonderwijs aan in de regio Brugge, Assebroek, Blankenberge, Knokke-Heist en over de provinciegrens in Maldegem. CVO Scala bestrijkt nu het grootste deel van West-Vlaanderen. Een belangrijk gedeelte is ook het tweedekansonderwijs in de regio Brugge.”

De start van de fusies kwam er door nieuwe decreten die onder meer een minimaal aantal cursisten per CVO bepaalden. De eerste grote fusie kwam er in 1998 toen de CVO’s van Kortrijk, Menen en Tielt samenkwamen. “Voor onze organisatie brengt de fusie met zich mee dat we door nog meer medewerkers nog meer expertise kunnen aanbieden aan onze cursisten. We kunnen een beter aanbod ontwikkelen en inzetten op een aantal belangrijke tendenzen. Onze aandacht gaat ook naar innovatief onderwijs. We zetten in op digitalisering en afstandsonderwijs maar geven ook digitale ondersteuning in het basisonderwijs en lessen in dienstencentra en in wijken.”

Beroepsgericht

CVO Scala werkt ook mee aan projecten om bijvoorbeeld IT aan populariteit te doen winnen bij meisjes. “Door de fusie zijn er nog meer samenwerkingsopdrachten. De schaalvergroting brengt veel voordelen met zich mee maar stelt natuurlijk ook uitdagingen op organisatorisch vlak”, klinkt het.

CVO Scala kan nu nog meer beroepsgerichte opleidingen promoten in onder meer de vakgebieden administratie, personenzorg en kinderbegeleider. “Deze opleidingen zijn bijzonder interessant in combinatie met tweedekansonderwijs voor volwassenen die het diploma secundair onderwijs willen behalen.” (EDB)

Info: www.cvoscala.be