Cuties en kalenders tegen kanker: Lotte (8) en familie steunen organisaties die hen bijstaan

Lotte (rechts, met zus Ella) heeft "een bolletje in haar hoofd". © Joost Joossen
Redactie KW

Lotte Vercruysse (8) uit de Maurissenstraat kreeg 3,5 jaar geleden te horen dat ze een niet te opereren hersentumor heeft. De Lieving en Warriors Against Cancer zijn twee organisaties die Lotte bijstaan in haar strijd. Met twee acties willen het meisje en haar familie die organisaties een financieel duwtje in de rug geven.

Lotte was amper vijf toen bleek dat ze een hersentumor heeft. Sindsdien legde ze al een heel traject af in haar genezing. Mama Celine Van Simaeys legt uit: “Lotte is er zich goed bewust van dat ze een bolletje in het hoofd heeft. Ze heeft twee jaar chemotherapie gehad. Nu proberen de dokters met studiemedicatie de tumor stabiel te houden.” De strijd werd er niet gemakkelijker op tijdens de coronacrisis. “Door de hersentumor en de behandelingen heeft Lotte chronische hoofdpijn. Daarom ging ze revalideren in het Zeepreventorium in De Haan. Door de eerste lockdown kon ze ruim tien weken niet naar huis. Pas na zes weken konden wij als ouders een uurtje bij onze dochter op bezoek”, blikt Celine terug.

Opvang

Tijdens de strijd tegen de hersentumor worden Lotte en haar familie ondersteund door onder meer De Lieving en Warriors Against Cancer. Voor die organisaties steken Lotte en haar familie nu de handen uit de mouwen.

De Lieving is een plaats in het UZ Gent waar de broers en zussen van de kankerpatiëntjes opgevangen worden. “In 2006 schonk het benefiet Muziek voor Sander de opbrengst aan het Kinderkankerfonds. Hun vraag was om een opvang op te richten voor broers en zussen van kankerpatiëntjes. Intussen is de opvang er ook voor broers of zussen van kinderen met andere ziektes, of voor kinderen van zieke ouders”, legt coördinator Ann Morez uit. Lottes zus Ella (12) kan vaak terecht in De Lieving, als haar ouders met Lotte bij de dokters zijn. “We zijn altijd gerustgesteld dat onze kinderen daar terecht kunnen”, weet Celine.

Het logo van Cuties for Life.
Het logo van Cuties for Life.© gf

Om afleiding te zoeken kruipt zus Ella heel vaak in haar tekenpen. Haar tante Sofie kwam vorig jaar op het idee haar tekeningen te gebruiken om postkaarten, noteblocs en dagplanners te ontwerpen en te verkopen onder de naam Cuties for Life. “Ella koos voor De Lieving, want ze kan daar altijd terecht. Vanuit onze grafische achtergrond konden we samen met mijn man en zijn collega, graphic designer Fries, mooie pakketjes afleveren. Nu herhalen we dat initiatief. Dit jaar maakte niet alleen Ella tekeningen, maar deden ook Lotte zelf en neefje Jasper en nichtje Lieze hun duit in het zakje”, vertelt tante Sofie.

Vorig jaar verkochten ze 309 pakketten, goed voor bijna 1.700 euro. “Dat is opnieuw het doel. Je kunt een pakket kopen, maar ook blocnotes en dagplanners apart.” De schenkingen van zulke initiatieven investeert De Lieving in knutsel- of speelgerief.

De Lieving en Warriors Against Cancer helpen ons door moeilijke tijden heen – Celine Van Simaeys, moeder van Lotte

De familie gaat ook kalenders verkopen ten voordele van Warriors Against Cancer. Die vzw werd opgericht door make-upartieste Vanessa Bossuyt. “Toen bij mijn kinderoppas van zeventien lymfklierkanker werd vastgesteld, organiseerde ik fotoshoots voor haar. Later besloot ik dat op grote schaal te doen. Haarverlies ontneemt de kankerpatiëntjes hun persoonlijkheid. Onze vzw probeert hen door de moeilijke momenten heen te helpen met fotoshoots. Als hun oogjes blinken, dan geeft ons dat heel veel voldoening”, stelt Vanessa.

Community en therapie

Ook Lotte mocht een professionele fotoshoot doen. Daarbij werd ze omgetoverd in een echt fotomodel, met schmink, een mooie haardos en een professioneel decor. “We merkten dat Lotte helemaal opfleurde. De foto’s werden opgenomen in een kalender en die gaan wij mee verkopen”, geeft Celine mee. Warriors Against Cancer heeft verder een communitywerking voor jonge kankerpatiënten en biedt ook therapieën aan voor kinderen en ouders.

Lotte en haar familie willen nu iets terugdoen voor deze organisaties. “Beide initiatieven zijn een heel grote hulp voor ons. De organisaties helpen ons door moeilijke momenten heen en we kunnen er altijd een beroep op doen. Daarom willen wij ons hiervoor inzetten”, besluit Celine.

Meer info op facebook.com/cutiesforlife. Daar kunnen de Cuties for Life besteld worden. Voor kalenders kan je contact opnemen met Celine Van Simaeys of via de website warriorsagainstcancer.be.

(Niels Vromant)