Cursus ‘hartveilig’ voor mensen met een handicap

Ivan Bossant, verantwoordelijke Communicatie en Werving Rode Kruis De Panne-Adinkerke, demonstreert hoe je ‘hartveilig’ reanimeert. (foto MVO) © MYRIAM VAN DEN PUTTE
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Op initiatief van het Rode Kruis De Panne-Adinkerke kregen elf cursisten met een fysieke beperking de primeur om een cursus ‘hartveilig’ reanimeren en defibrileren te volgen.

De gemeente De Panne loofde coronapremies uit voor lovenswaardige initiatieven. “We hadden ons ingeschreven en we hebben een mooie premie binnengerijfd”, zegt Ivan Bossant, verantwoordelijke Communicatie en Werving Rode Kruisafdeling De Panne-Adinkerke.

Oefenpoppen gekocht

“Met het subsidiebedrag werden zes reanimatie-oefenpoppen aangekocht en ook technologie om de correcte plaats en diepte van borststoten te bepalen en om de blaastechniek (die in coronatijd niet mag aangeleerd worden, red.) te optimaliseren. Via de voorzitter van de Adviesraad voor personen met een handicap werden een aantal geïnteresseerden uitgenodigd om de cursus voor deze Vlaamse primeur in De Boare te volgen. Vanuit ons sociale engagement vindt het Rode Kruis dat ook personen met een handicap het recht hebben om te leren reanimeren en defibrilleren. Dat is niet altijd evident. Maar ik stond zelf versteld toen ik zag dat heel wat rolstoelgebruikers prima buikspieren hebben en met hun handen tot aan de grond kunnen!”

Zelfredzaam worden

“Het was ook een ontdekking voor personen met een handicap bij wie het niet lukte om de bewegingen uit te voeren, maar die het toch wilden proberen. Met deze cursus dragen we ertoe bij dat zij zelfredzaam worden. Mensen die niet de fysieke mogelijkheden hebben, hebben wel de info en de technieken opgepikt, en kunnen dit doorgeven aan anderen die er niet mee vertrouwd zijn. Zo kunnen er mensen in levensbedreigende situaties worden gered!”

Burgemeester Bram Degrieck: “Sociale integratie van mensen met een beperking is heel belangrijk en des te meer in deze coronatijden. Het Rode Kruis De Panne-Adinkerke heeft met deze activiteit aangeleerd hoe je kunt reanimeren, defibrilleren en mensen kunt redden, maar ook personen met een handicap uit hun sociaal isolement gehaald!”

Info: www.rodekruis.be/afdeling/de-panne-adinkerke

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.