Curieus De Barakken bezorgt iedereen attentie: “Wij willen het sociaal contact in de wijk bevorderen”

Enkele bestuursleden van Curieus Barakken met v.l.n.r.: Joël Durnez, Jean-Pierre Vanderschelden, Caroline Garreyn en Roland Garreyn.©wilfried Ossieur WO
Enkele bestuursleden van Curieus Barakken met v.l.n.r.: Joël Durnez, Jean-Pierre Vanderschelden, Caroline Garreyn en Roland Garreyn.©wilfried Ossieur WO
Redactie KW

Curieus De Barakken wil als culturele centrale van de SP.A het sociale cement zijn van de wijk De Barakken. “We werken dan ook niet met leden, bij ons is iedereen welkom”, zegt secretaris Caroline Garreyn.

“Vroeger heette onze afdeling BSP Wijkkring De Barakken”, legt voorzitter Roland Garreyn uit. “Er waren toen ook wijkafdelingen op de Nieuwe Tuinwijk en op Ons Dorp, wij zijn als enige overgebleven. Dit is dan ook een socialistische wijk, we staan bekend als de ‘sossen’ van De Barakken.”

“Ons doel is om het sociaal contact in de wijk te bevorderen en te behouden”, gaat Caroline Garreyn verder. “Achter vele deuren schuilt er eenzaamheid, dat sociaal isolement willen we doorbreken. Bij Curieus kunnen de mensen eens een plezierige namiddag vol ambiance beleven en eens bijbabbelen met bekenden. We werken niet met leden, iedereen is welkom bij ons. Wie voor het eerst een activiteit bijwoont, is vaak verrast hier bekende gezichten terug te zien. Eens ze een activiteit meegemaakt hebben, blijven ze komen. We mogen niet alleen wijkgenoten verwelkomen, maar ook mensen uit het centrum, de Nieuwe Tuinwijk, Ons Dorp, Rekkem en Lauwe.”

Oktoberweekend

Om de veertien dagen legt Curieus De Barakken een kaartje. Maar omdat de typische wijkcafés op de Barakken een na een verdwenen zijn, vinden de manillenkaartingen nu plaats in café De Verdoken Hoek aan het Brouwerspark. “Soms organiseren we een spreekbeurt of bezoeken we een tentoonstelling. Vier keer per jaar organiseren we een feestmaaltijd. Die vinden altijd plaats in een feestzaal in Halluin. Er is het nieuwjaarssouper in februari, we schuiven ook aan tafel ter gelegenheid van 1 mei en voor het feest van de gepensioneerden in oktober. Ten slotte is er nog ons kerstsouper. Wie met honger toekomt op onze soupers, vertrekt altijd met een goedgevulde maag. Er is altijd muziek en optredens van bijvoorbeeld Marc Vermeersch en de MG Brothers. Al vanaf het aperitief wordt er gedanst. Ook gaan we elk jaar op dagreis en trekken we op gastronomisch weekend naar Vresse-sur-Semois, al 25 jaar lang onze vaste bestemming”, weet Caroline te melden.

Verlies

Helaas spaarde de coronacrisis ook Curieus De Barakken niet. “We verloren één van onze oudste leden door corona. Onze nieuwjaarsmaaltijd kon vorig jaar nog plaatsvinden. Later ging ook ons oktoberweekend in de Ardennen nog door. Maar zowel op de bus, in het hotel als tijdens het eten verliep alles in vaste bubbels. We waren net terug toen de coronamaatregelen opnieuw aangescherpt werden.”

“Veel van onze mensen hebben geen e-mail of Facebook, dus bel ik af en toe eens om te horen hoe het met hen is. Ik ben van plan om eens overal aan de deur te gaan en hen met een attentie een hart onder de riem te steken”, besluit Caroline Garreyn. (CB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier