Curando en gemeente gaan voor nieuw dienstencentrum

Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Naast het lokale dienstencentrum Mirte in de Rollebaanstraat wil de gemeente Beernem samen met Curando Oost in Oedelem een nieuw dienstencentrum bouwen. Dat zal vooral als ontmoetingsplaats functioneren voor senioren en kwetsbare mensen.

Volgens directeur van Curando Oost Dirk Notte dragen de lokale dienstencentra en antennepunten bij tot het verlenen van een maatschappelijk verantwoorde dienstverlening. Centrumleider van het dienstencentrum Liesbet Blomme (Curando) is alvast verheugd dat Curando binnenkort start met de bouw van het dienstencentrum in Oedelem. Het nieuwe dienstencentrum krijgt de naam ‘Flora’ en komt vooraan de Bruggestraat, net voorbij de Markt van Oedelem. “In Oedelem willen we dezelfde werking uitbouwen als in Beernem. We hopen tegen eind 2022 operationeel te zijn”, zegt Liesbet Blomme.

Antennepunten

“Volgens schepen van Senioren Claudio Saelens (CD&V) heeft de coronapandemie een grote impact op het welzijn van onze senioren: “ Een van de acties van ons coronaherstelplan is een versnelde uitbouw van de lokale dienstencentra en antennepunten verspreid in de gemeente. We hadden al Mirte in Beernem. Curando organiseert samen met Oostveld Leeft en Ter Muiden één keer per maand ‘Al tegaere in Oostveld’.”

In afwachting van de bouw van het dienstencentrum in Oedelem wil de gemeente een tijdelijk antennepunt installeren in Oedelem. “Eén dag per week willen we ontmoeting creëren in het Schepenhuys”, zegt schepen Saelens. “ We starten met het samen nuttigen van een aangepaste maaltijd. We willen dit koppelen aan andere mogelijke activiteiten. Als Flora operationeel is, valt dit tijdelijk centrum weg. In Sint-Joris willen we net hetzelfde doen, maar dan op woensdag. Dit zal plaatsvinden in de Sinjo.” De antennepunten gaan van start zodra de coronamaatregelen dat toelaten.

Kwetsbare groepen

Schepen van Sociale zaken Vicky Reynaert (sp.a) voegt toe dat de gemeente graag deze initiatieven ondersteunt: “Als gemeente hebben we niet de mogelijkheid om dergelijke centra zelf uit te bouwen. De dienstencentra en de antennepunten zullen ter beschikking staan voor alle inwoners en in het bijzonder kwetsbare doelgroepen, ongeacht hun leeftijd, filosofische- of religieuze overtuiging.”

In de gemeenteraad van maart 2021 komt de samenwerkingsovereenkomst met Curando aan bod. “Zodra beide centra operationeel zijn, stellen we een jaarlijks bedrag van 38.000 euro per jaar ter beschikking als ondersteuning. Voor de uitbouw van de antennepunten wordt er ook praktische ondersteuning voorzien vanuit het Sociaal Huis .” Er wordt een stuurgroep samengesteld waarin de gemeente het samenwerkingsverband permanent zal evalueren en optimaliseren. “Zodat we tot een nog betere zorg komen in onze zorggemeente Beernem”, besluit Reynaert.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.