Cupcakes voor vijfde verjaardag van ARhus in Roeselare

Yves Rosseel, Henk Kindt en Bieke Deceuninck laten de feestballonnen vliegen en zetten de taart klaar ter gelegenheid van vijf jaar ARhus. (foto SB) © STEFAAN BEEL
Redactie KW

Open kenniscentrum ARhus bestaat vijf jaar en op zaterdag 23 februari mag het grote publiek mee helpen feesten. Er zijn die dag tientallen gratis activiteiten voor jong en oud en tussendoor wordt getrakteerd met cupcakes.

“Het aantal bezoeken aan ARhus toont een duidelijke positieve evolutie sinds de opening: in 2014 telden we bijna 250.000 bezoekers, nu zijn er dat jaarlijks 370.000. Dat is goed voor een stijging van 48 procent”, begint directeur Yves Rosseel. “Die bezoekers komen niet alleen om boeken of DVD’s te ontlenen, iets op te zoeken op internet of om kranten en magazines door te nemen. Ze nemen deel aan workshops, demo’s, infosessies, lezingen, rondleidingen of klasbezoeken. Jaarlijks organiseren we zelf ongeveer 500 activiteiten. Daar bovenop stellen we onze accommodatie ter beschikking aan verenigingen, bedrijven en organisaties allerhande. Dat is eveneens goed voor 350 gastactiviteiten per jaar.”

Feestprogramma

“In de toekomst moeten we onszelf blijven vernieuwen. Nu al merken we dat we een vraaggestuurd kenniscentrum zijn geworden in plaats van een aanbodgestuurd. In de toekomst moeten we nog meer een verbindende rol spelen met allerlei partners.”

Het feestprogramma van 23 februari oogt indrukwekkend. Tussen 10 en 17 uur vinden doorlopend activiteiten plaats in ARhus en op De Munt. Alle activiteiten zijn gratis en inschrijven is niet nodig.

Zo kunnen jongeren in een hoekpand van De Munt een eigen hiphop-hit schrijven en opnemen of op de derde verdieping van ARhus werk maken van een chatbot. Maar er is ook plaats en ruimte voor ernstig werk want via een audio-installatie van Aisha Adepoju leert de bezoeker meer over geestelijke gezondheidszorg dankzij getuigenissen van vier ex-patiënten. Sport krijgt ook een prominente plaats want op verdieping 0 wordt een boksring geplaatst en zijn er demosessies Tai Chi, Taekwondo en boks. Maar ook de allerkleinsten komen aan bod. In het Verzonken Kasteel kunnen kartonridders de grootste draken en monsters verslaan terwijl kinderen op de tweede verdieping kunnen luisteren naar feestelijke verhaaltjes.

(PS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.