Cultuurraad zet Staden in de kijker met de fiets

Franky Bedert, Francky Deprez, Koen Pattijn, Rik Degryse, Trui Vanlerberghe, Regy Peperstraete, Gina Pype. (foto JCR) © (foto JCR)
Redactie KW

In het kader van Staden Feest organiseert de cultuurraad in samenwerking met harmonie De Verenigde Vrienden op donderdag 11 juli ‘Dorp te kijk’. Daarbij kunnen door middel van vier fietstochten bedrijven, ongewone plekjes en boeiende hobby’s ontdekt worden. ‘Dorp te kijk’ wordt afgesloten met een parkconcert in het Dermautpark.

“Dorp te kijk wordt jaarlijks afwisselend in een van de drie deelgemeenten georganiseerd”, vertelt coördinator vrije tijd Gina Pype. “Dit jaar is Staden aan de beurt.

Vier tochten

Bij ‘Dorp te kijk’ worden aan de deelnemers vier fietstochten aangeboden. Daarbij wordt in groep van de ene plaats naar de andere gereden. Je kan op de diverse stopplaatsen kennis maken met ongewone plekjes, boeiende hobby’s en met bedrijven.”

“De vier tochten starten om 18.45 uur aan het vroegere stationsgebouw in de De Carninstraat. Tocht één doet Carrosserie Lauwyck aan. Vader en zoon vertellen er over hun job en demonstreren er ook hun kunnen. Daarna wordt Bakkerij Moerkerke bezocht. Bakker Geert leert er ovenkoeken bakken en vertelt over zijn heerlijke chocolade.”

“Tocht twee gaat richting voeders Degrave. Bovenop het bedrijf heb je een prachtig zicht op de streek. Bij helder weer kan je zelfs de appartementen aan de kust zien. Daarna gaat het richting de tuin van een lid van de Vereniging voor Ecologische Leef- en Teeltwijze. Gastheer Gabriël vertelt er honderduit over zijn ecologische moes-, fruit- en siertuin.”

“Bij tocht drie wordt de bezoeker een uitzonderlijke kijk achter de schermen van het moderne varkensbedrijf van Tony Debaene gegund. Het bedrijf werkt volgens de strengste milieunormen en hygiënische voorwaarden. Daarna wordt een bezoek aan de brandweer gebracht.”

“Tocht vier bezoekt eveneens de brandweer. Bij de tweede stopplaats is het tijd voor countrydance met de Wharton Linedancers.”

Parkconcert

Na de tochten kan er nagenoten worden in het Eugeen Dermautpark waar harmonie De Verenigde Vrienden zijn jaarlijks parkconcert organiseert. Coverband ‘Tjeenventig’ brengt er muziek uit de jaren 70.

Deelnemen aan ‘Dorp te kijk’ is gratis. Deelnemers dienen wel vooraf in te schrijven. Dat kan tot 30 juni via www.staden.be of via de sector vrije tijd van de gemeente (051 70 82 04 of via mail vrijetijd@staden.be). (BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier