Cultuurcentrum De Steiger zet in op een coronaveilige tentoonstellingen

De voorbije week werd de tentoonstelling
De voorbije week werd de tentoonstelling "Lauwe Horeca in Lockdown" offieël geopend en werd het programma voor de eerstvolgende maanden in het C.C. De Steiger van Menen toegelicht. We zien bij de opening de exposant fotograaf Karl Vandewoestijne, Schepen Griet Vanryckeghem en Jan Verbrugge van C.C. 't Applauws. De fototentoonstelling loop nog tot minstens eind februari. (Foto WO)©wilfried Ossieur
Redactie KW

Door de coronamaatregelen blijven alle podiumzalen tot nader order gesloten voor het publiek. “Om live cultuurbeleving zo optimaal mogelijk te blijven aanbieden, kiezen we ervoor om extra in te zetten op tentoonstellingen”, zegt directeur Chiel Vandenberghe van CC de Steiger.”

De succesvolle tentoonstelling ‘City Trip’, waarbij ook een virtueel bezoekje mogelijk was, liep vorige week af en lokte bezoekers uit het ganse land. Intussen is in Lauwe de tentoonstelling ‘Achter gesloten deuren’ van de Lauwse fotograaf Karl Vandewoestijne van start gegaan. “Het is meteen de allereerste culturele activiteit in het gloednieuwe ontmoetingscentrum. De foto’s van lege Lauwse horecazaken zijn nog te bezichtigen tot 1 mei”, weet Chiel Vandenberghe.

Van 17 tot 28 februari kan je tijdens de expo ‘Beleef Carnaval!’ in het cultuurcentrum terugblikken op 45 jaar carnaval in Menen. Werk van lokaal talent is te bezichtigen in het stadsmuseum ’t Schippershof. Daar loopt van 24 februari tot 28 maart de tentoonstelling ‘Geomotie’ van Tom van Ryckeghem en Jürgen Dorme. “Dat zijn twee jeugdvrienden die opgroeiden in de Barakken. De band tussen de twee kunstenaars loopt als een rode draad doorheen hun werk, met expliciete verwijzingen naar de ingrijpende veranderingen die momenteel in hun wijk plaatsvinden.”

Huidhonger

Van 9 tot 21 maart kunnen 8- tot 12-jarigen in het cultuurcentrum op een kunstzinnige manier op onderzoek gaan rond thema’s als aanraking, de huid en het lichaam tijdens de tentoonstelling ‘Huid’.

Van 27 maart tot 4 april tonen de kunstenaars van de Lukasgilde nieuwe werken tijdens hun jaarlijkse Paastentoonstelling. En van april tot juni kan je ‘Schoonheid in Verval’ aanschouwen in de Sint-Franciscuskerk.

“Voor deze zomer beloven we dan weer een prestigieuze tentoonstelling. Het wordt een groot project waarbij we met een Menense ereburger aan de slag gaan… Kortom, Menen wordt de stad van de tentoonstellingen. Op drie plaatsen tegelijk zal je er live en coronaveilig cultuur kunnen beleven. Alle tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken na reservatie”, aldus directeur Vandenberghe.

Menen Muziekstad

Andere coronaveilige alternatieven zijn de Steigersessies die aan jonge, lokale kunstenaars en podiumartiesten de kans bieden om zich verder te ontwikkelen en hun werk te delen via een livestream. Naar aanleiding van de Week van de Belgische Muziek is er op zondag 14 februari om 20 uur ‘Belpop Bonanza Menen’.

“Tijdens een live talkshow nodigen Jan Delvaux en Jimmy Dewit vier praatgasten uit, die een belangrijke rol speelden in de Menense muziekgeschiedenis. Op de nieuwe Facebookgroep ‘Menen Muziekstad’ kan je foto’s, filmpjes of affiches posten over ons rijke muziekverleden. Verder zijn er nog online vormingsreeksen, gratis creatieve afhaalpakketten, een radioprogramma en brengen acteurs binnenkort zelfs theater aan de ramen bij de mensen thuis. Alles is te volgen via ccdesteiger.be en via onze sociale media”, besluit Chiel Vandenberghe.

(Carlos Berghman)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.