Cultuur- en erfgoedraad sprokkelt verhalen over bijzondere bomen

De bewuste treurbeuk heeft door de jaren heen moeten vechten om zijn stek.© AVH
De bewuste treurbeuk heeft door de jaren heen moeten vechten om zijn stek.© AVH
Redactie KW

De cultuur- en erfgoedraad is bezorgd over de toekomst van de treurbeuk in de Sint-Andreaslaan. “Omdat het een mooie en bijzondere boom is, maar ook omdat het een boom is ingeworteld in de geschiedenis van Beernem en door iedereen is gekend”, klinkt het.

Wie en wanneer deze bijzondere treurbeuk ooit plantte is niet duidelijk. Wellicht gebeurde dat net iets meer dan 110 jaar geleden. Hij stond op de scheiding van de tuinen van de twee statige villa’s die er toen gebouwd werden. Eén villa staat er nog altijd. De andere werd in 1935 opgeslokt in de Sint-Andreaskliniek/De Zande. “Vanaf toen heeft de beuk zijn best moeten doen om te overleven. Hij kwam zo goed als op straat te staan, getuigt nog een oude postkaart. Ze laat zien dat de straat van gevel tot gevel loopt en de boom een groen dak vormt voor een fietsenstalling, een woord dat toen wellicht nog niet bestond,” weet Carlos Croene, voorzitter van de raad.

De kliniek zou later moederhuis worden en dat blijven tot 1970. Voor zowel zieken als aanstaande en kersverse moeders, maar ook fiere vaders was de boom steeds prominent aanwezig. “Wellicht is er zelfs veel over en ook tegen gepraat. Wellicht werd hem veel lief en leed vanuit de kliniek en moederhuis toevertrouwd.”

Respect

“Alleen daarom is hij heel wat aandacht en respect waard. Ook en vooral tijdens de geplande aanpassings- en verbouwingswerken aan de gemeenschapsinstelling De Zande, huidige eigenaar en gebruiker van de gebouwen”, dat vindt toch de cultuur- en erfgoedraad van Beernem. Die dringt er bij het gemeentebestuur op aan dat de boom bescherming krijgt tijdens de werken. “Beuken hebben het zo al lastig tijdens droogteperiodes en droogzuiging tijdens uitvoering van bouwwerken is nog vele malen erger”, weet Ruben Van Parys, die zich het lot van deze boom bijzonder aantrekt. “De cultuur- en erfgoedraad vraagt het gemeentebestuur de gezondheid van de boom veilig te stellen en dat zelfs naar een verre toekomst toe. Het kan door stam-, kruin- en wortelbeschadiging tijdens de bouwwerken te voorkomen, watertoevoer veilig te stellen en de boom later meer open wortelruimte te geven.” Het gemeentebestuur is de vraag van de adviesraad genegen en neemt het advies in beraad: “Onze meningen zitten op hetzelfde spoor en ook wij willen een toekomst voor deze beeldbepalende boom. Ik heb een overleg met de groendienst om te bekijken wat nu effectief nodig is om de boom gezond te houden.”

Verhalen gezocht

“Van zodra ook de financiële kant in kaart is gebracht, formuleren we een antwoord aan de erfgoedraad en ondernemen we actie”, reageert schepen Patricia Waerniers (CD&V).

Al is de treurbeuk nu al 110 jaar, hij kan nog flink wat jaren mee. Een beuk wordt gemakkelijk 150 jaar en kan zelfs tot 200 jaar oud worden. Vandaar dat de cultuur- en erfgoedraad deze treurbeuk nog meer wil laten schitteren en vooral ook zijn verhalen wil vastleggen. “We vragen iedereen die mooie herinneringen heeft aan deze boom ze te laten weten aan de cultuur- en erfgoedraad via cultuurdienst@beernem.be . Ook wie informatie en verhalen heeft over andere bijzondere bomen, noem ze gerust erfgoedbomen in Beernem, Sint-Joris en Oedelem, is welkom” benadrukt Carlos Croene.

Met een groep vrijwilligers – waaronder ook specialisten inzake erfgoed en natuur – is de cultuur- en erfgoedraad al gestart met het zoeken en inventariseren van deze bomen. “Het verhaal erachter ontdekken is echter ontzettend moeilijk. Vandaar dat we oproepen deel te nemen aan deze inventaris. Laat ons weten waar en welke boom een boom met een verhaal is.” Een foto met wat tekst insturen helpt de cultuur- en erfgoedraad ontzettend vooruit, maar het kan en mag ook via Instagram en de hashtag #boominbeernem of #erfgoedboombeernem erbij, eventueel ook nog #igbeernem. “Zo wordt het ineens een levende en alsmaar grotere collectie en zijn ze aanleiding tot een bijzondere bomenwandeling of -fietstocht”, besluit Croene. (AVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier