Cultureel-toeristisch zomerprogramma voorgesteld

Kunstparcours. © (Foto Coghe)
Redactie KW

De zomer van 2020 zal voor veel mensen in het geheugen gegrift blijven als de ‘staycation’ zomer. Reisplannen moeten vaak opgeborgen worden. Ook heel wat zomerse activiteiten in steden en gemeenten komen op een laag pitje te staan. Ook Ichtegem ontsnapt uiteraard niet aan die algemene tendens en de cultuur-toeristische zomerplanning moet worden aangepast.

Heel wat activiteiten kunnen dus niet georganiseerd worden zoals initieel voorzien. Het jaarlijks terugkerende ‘Zomer in Ichtegem’ wordt dit jaar een lightversie, en beperkt zich tot het ‘Kunstparcours Ichtegem’. Er waren dit jaar nog extra festiviteiten ingepland omdat het een jubileum geworden zou zijn voor drie van enkele lokale kunstenaars. Mia Moreaux en Irénée Duriez worden beide 70, Lieven Debrabandere 75. Irénée Duriez geeft wel een kunstboek uit dat een historisch overzicht geeft van zijn werk. En in het kader van de provinciale campagne ‘Ik zomer West-Vlaams’ bracht het gemeentebestuur een gloednieuwe toeristische kaart uit. Hierop kan men alle bewegwijzerde fiets- en wandelroutes, Horecastopplaatsen, bezienswaardigheden, en speelpleintjes terugvinden. Ziedaar de inhoud van het cultureel-toeristisch zomerprogramma dat op woensdag 15 juli door het gemeentebestuur in de kerk van Bekegem werd voorgesteld.

Kunstparcours Ichtegem

“Ichtegem start de zomervakantie traditioneel met de opening van Zomer in Ichtegem, de overkoepelende naam voor alle culturele evenementen die tijdens de zomermaanden plaatsvinden”, vertelt schepen van cultuur Celesta Muylle. “‘Zomer in Ichtegem’ zou dit jaar aan een jubileumeditie toe zijn. We zijn ermee gestart in 2006, nadat we op de verjaardagstentoonstelling van onze lokale kunstenaar Irénée Duriez in 2005 de eerste contacten hadden gelegd. Corona boycot dus onze 15de editie. De openingsreceptie bij Irénée Duriez, alle andere recepties, evenals de kunstlezing, waar we vorig jaar mee gestart zijn, het optreden bij Katy de Bock en het optreden tijdens de finissage van ID eSt vallen volledig weg”, zegt Celesta Muylle. “Normaal leggen we ook een bus in die alle locaties van het kunstparcours aandoet, maar ook die rijdt dit jaar niet uit. Het lokaal bestuur probeert er het beste van te maken en organiseert toch nog het Kunstparcours. Er zijn opnieuw 9 kunstlocaties in Groot-Ichtegem en omstreken te bezoeken waarbij een twintigtal kunstenaars hun werk exposeren. Alle locaties vind je ook terug in een specifieke brochure. Die kan het publiek gratis downloaden via www.ichtegem.be/zomer-in-ichtegem of komen afhalen, na telefonische afspraak, bij de dienst cultuur in het administratief centrum, in het gemeentehuis van Ichtegem of in de bibliotheken.”

Ik Zomer West-Vlaams

“De provincie West-Vlaanderen lanceerde de actie ‘Ik Zomer West-Vlaams’, om het zomeraanbod in eigen gemeente, regio en provincie in de kijker te zetten. Een gloednieuwe fiets- en wandelkaart is dan ook het tastbare resultaat van die actie en het is ook de belangrijkste actie binnen ‘Ik Zomer West-Vlaams'” voegde Celesta Muylle eraan toe. “Hierop vind je alle bewegwijzerde fiets- en wandelroutes in onze gemeente. Het Tijl en Nelepad, Rozendaalpad, Bourgognepad, Boskapelroute, Utfancroute, Richard Depoorterroute (mountainbike) en de 4.000- en 10.000-stappenroute Eernegem en Ichtegem. Ook de horecastopplaatsen, aanbieders van de korte keten, bezienswaardigheden, speelpleintjes en de locaties van de ‘Kunstroute Ichtegem’ zijn er op terug te vinden. Een troefkaart die een hele zomer lang inspiratie biedt voor ontspanning dus.”

(RI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier