Cult Social zet na ruim15 jaar zijn werking stop

De pioniers in februari 2006 met achteraan v.l.n.r. Tijs Demyttenaere, Ruben Veramme en Dirk Vanhaelemeesch en vooraan Sofie Staelens, Chadra Jendoubi en burgemeester in spe Kristof Audenaert. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Ruim 15 jaar, vanaf maart 2006, heeft de Torhoutse vzw Cult Social tal van amusante, interessante en unieke activiteiten georganiseerd. Maar nu valt het doek. De vereniging van pionier en voorzitter Ruben Veramme houdt er definitief mee op. Jammer, maar helaas.

 

Zonder twijfel was de quiz De Slimste Thouroutenaere het evenement dat Cult Social de grootste uitstraling gaf. In december 2018 had de tiende en meteen ook laatste editie plaats. Al die jaren was gemeenteraadslid Bertrand Vander Donckt de quizmaster en drijvende kracht geweest.

Geld voor twee goede doelen

“Toegegeven, het werd almaar moeilijker om mensen voor onze activiteiten warm te maken”, zegt Ruben Veramme (44), die bij de start in 2006 voorzitter werd en het ook nu nog is, al gaf hij tussenin een eindje de fakkel door. “Plus: vrijwilligers vinden om de handen uit de mouwen te steken, is evenmin vanzelfsprekend. Nu waren we nog met z’n vijven in het bestuur: Marlies Bossuyt, Ruben Dehaudt, Lisa Vandromme, Vicky Braet en ik. Met corona viel alles volledig stil en groeide het besef dat we er beter mee stopten. Dus hebben we beslist om de boeken neer te leggen. Het geld dat we met onze vzw nog in kas hebben, zullen we schenken aan twee goede doelen, die we binnenkort bekendmaken. Het totale bedrag houden we nog even geheim, maar neem van me aan dat het om twee flink gespijsde cheques zal gaan. We zijn blij dat de centen straks goed besteed worden.”

Begin 2006 gestart met zes jongeren

In februari 2006 staken zes jongeren de koppen bij elkaar om Cult Social op te richten: voorzitter Ruben Veramme, secretaris Tijs Demyttenaere, pr-verantwoordelijke Kristof Audenaert (de huidige burgemeester), Dirk Vanhaelemeesch, Sofie Staelens (de vrouw van Ruben) en Chadra Jendoubi. Het was de bedoeling om geregeld thema-avonden voor een breed publiek te organiseren. Op zaterdag 18 maart van dat jaar werd er van wal gestoken met een gezelschapsspelletjesavond, de officiële start van de werking. Al had er toen in januari al bij wijze van proef een quiz plaatsgehad.

Er zouden in de daaropvolgende 15 jaar een pak activiteiten van alle slag gebeuren. Er werd in het najaar van 2010 zelfs een eigen bier gelanceerd, de Triple Social.

Spijtige vaststelling: Torhout verliest alweer een mooie socioculturele vereniging.

Sociaal weefsel blijft verschralen

Burgemeester Audenaert stond mee aan de wieg van Cult Social, de vzw die ophoudt te bestaan. Het raakt hem dat de vereniging die hij begin 2006 hielp oprichten, van het toneel verdwijnt. Met lede ogen ziet hij aan hoe het sociale weefsel almaar verder verschraalt. Niet alleen op sociocultureel vlak, maar ook in sportmiddens. Hoeveel wielertoeristenclubs zouden er het voorbije decennium niet verdwenen zijn?

In de zomer van 2016 was het een donderslag bij een toch al wat bewolkte hemel toen het Torhoutse Davidsfonds aankondigde dat het, ruim 105 jaar na de oprichting in februari 1911, de handdoek gooide. Het bestuur zag geen andere uitweg dan met pijn in het hart de werking stop te zetten. Er werd nog wel gehoopt op een heropstart in betere tijden, maar die is er niet gekomen. Integendeel, amper een jaar later, in 2017, zette ook het Wijnendaalse Davidsfonds er definitief een punt achter. Bijna 68 jaar na de oprichting in 1949.

Beide besturen waren zich nochtans uit de naad blijven werken om in een geest van vriendschap en samenwerking interessante en gevarieerde activiteiten

aan te bieden. Maar het was vechten tegen de bierkaai. Een publiek van enkele tientallen mensen samenkrijgen, bleek vaak al een huzarenstukje te zijn. En sommige initiatieven konden niet eens doorgaan bij gebrek aan inschrijvingen.

Tot overmaat heeft corona er intussen nog eens stevig ingehakt. De lokale overheid deed weliswaar haar best om de verenigingen in die moeilijke tijden te ondersteunen, maar het hoeft geen betoog dat het voor sommige geen lachertje was om het hoofd enigszins boven water te houden. Duimen dat er de komende maanden niet nog meer pijnlijke stopzettingen zullen volgen.

Hoe het tij te keren valt? Moeilijk om daar een zinvol antwoord op te geven. Ruim anderhalf jaar hebben we in onze reeks Interne Keuken bijna 90 mensen paginagroot hun zegje laten doen. Dé rode draad doorheen al die gesprekken is de vaststelling hoe individualistisch onze samenleving wel geworden is. Hoe de verzuring woekert en voor sommigen de groep totaal van geen tel meer is. Probeer in zo’n kil klimaat als vereniging maar eens tegen de stroom in te roeien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier