Crowdfunding voor gedenksteen veteraan Harry Patch die spoorloos verdwenen is

Harry Patch, de laatste Britse oorlogsveteraan, plaatste in 2008 een memorial voor zijn gesneuvelde kameraden aan de Boezingestraat in Langemark. © TP
Redactie KW

De gedenksteen van de laatste Britse oorlogsveteraan voor zijn gesneuvelde kameraden is plots verdwenen. Er wordt nu een crowdfunding gestart voor een nieuwe steen.

Harry Patch, de laatste Britse oorlogsveteraan, plaatste in 2008 een memorial voor zijn gesneuvelde kameraden aan de Boezingestraat in Langemark. De gedenksteen had hij zelf betaald. Leerlingen van een Britse school komen de site elk jaar bezoeken. “Dit jaar was het nogal een shock toen we ontdekten dat de gedenksteen verdwenen was”, vertelt Simon Louagie, educatief medewerker bij jeugdhostel Peace Village in Mesen. “De politie werd gecontacteerd, maar er is geen enkel spoor.”

De gedenksteen is spoorloos.
De gedenksteen is spoorloos.© TP

Het memorial ligt vlakbij de oppompplaats van het bufferbekken, waar de afgelopen maanden veel zwaar landbouwverkeer passeerde. “Misschien raakte de steen beschadigd en werd deze achteraf weggegooid, maar we weten dit niet zeker.”

Crowdfunding van 1500 euro

Peace Village en de gemeente Langemark-Poelkapelle bleven niet bij de pakken zitten en startten een crowdfunding, op de verjaardag van Harry die in 2009 overleed op 111-jarige leeftijd. “Harry liet dan ook een blijvende indruk na op heel wat mensen, waaronder mezelf. Hij was de laatste levende link met de loopgravenoorlog. We vertellen regelmatig zijn verhaal van vrede en verzoening aan onze gasten in Peace Village. We vinden het belangrijk dat het verhaal van Harry verteld blijft worden aan latere generaties. We moesten 1.500 euro inzamelen voor een nieuwe gedenksteen. Na enkele uren hadden we meer dan 1.300 euro door een 34-tal donoren. De solidariteit is hartverwarmend.”

Crowdfunding voor gedenksteen veteraan Harry Patch die spoorloos verdwenen is

“Een steenhouwer uit Langemark zal de gedenksteen maken en de gemeente ondersteunt de aankoop van de steen en de plaatsing op de site. Het geld dat we overhouden, gaat naar de tuin van Talbot House in Poperinge. Dat was een van de enige goede oorlogsherinneringen van Harry. De tuin van Talbot House wordt later dit jaar gerenoveerd.”

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier