Crowdfunding voor Brugs restaurant Hashtag Food onvoldoende om gebouw te kopen

Het bekende Brugse vegan restaurant Hashtag Food haalde de voorbije weken en maanden behoorlijk veel geld op met hun ‘wall of fame’ actie om het pand waarin ze gehuisvest zijn zelf aan te kopen nu het te koop staat. “Maar jammer genoeg niet voldoende, we stranden op nauwelijks vier procent van de vraagprijs”, zegt uitbater Dave Ruysschaert. “Gelukkig zijn we toch tot 2025 ‘beschermd’ in het horecapand op het gelijkvloers.”

Uitbater Dave Ruysschaert. © Davy Coghe

Vegan restaurant Hashtag Food, gelegen in de Brugse wijk Kristus Koning, deed enkele maanden terug een opmerkelijke oproep. Doordat het pand waarin hun zaak gevestigd is te koop staat en ze zelf niet direct de middelen hebben om het aan te kopen, gingen ze op zoek naar een oplossing om de nodige centen bijeen te krijgen. Ze willen het immers écht graag zelf aankopen zodat ze er op langere termijn kunnen blijven verder werken. “Je kan werkelijk deel worden van ons restaurant, zo groot of zo klein als je zelf wilt. Door een ‘tegel’ te kopen op onze Wall of Fame werk jij mee aan onze toekomst”, liet uitbater Dave Ruysschaert verstaan.

De zaakvoerders voorzien vijf verschillende mogelijkheden, volgens de financiële mogelijkheden, om een stukje van de muur te kopen waar dan je eigen foto komt. Naast eeuwige dankbaarheid krijg je in ruil ook diverse mogelijkheden om in de zaak te komen eten.

Minder nieuws

In september hadden de zaakvoerders nog goed nieuws over de actie. Ze hadden toen al 48 % van het benodigde bedrag binnen. Niet alleen trouwe klanten waren bijzonder gul, maar ook wildvreemden die meeleven met de zaak en de uitbaters. Nu komt er echter minder goed nieuws. Onder meer met behulp van het ingezamelde crowdfunding bedrag, trokken ze met een voorstel naar de eigenaar van het pand. Maar het blijkt niet te volstaan. “We strandden op vier procent van de vraagprijs en jammer genoeg bleek er geen overeenkomst nodig. Natuurlijk hadden we het gebouw graag kunnen aankopen zodat we meer zekerheid hadden om er op lange termijn te kunnen blijven werken”, zegt uitbater Dave Ruysschaert.

Beschermd tot 2025

“Maar dit slechte nieuws betekent niet dat wij nu moeten stoppen, helemaal niet. Overeenkomstig de huurovereenkomst voor het horecapand op het gelijkvloers zijn we nog ‘beschermd’ tot 2025; zolang mogen we er dus verder werken. Voor de ruimtes op de verdieping, het woongedeelte, zijn we jammer genoeg niet beschermd. We gaan nu in bespreking met de eigenaar om een clausule te bekomen waarbij de nieuwe eigenaar zich dan engageert dat we ook de woning nog minstens een aantal jaar mogen blijven huren. Eigenlijk is die woning echt wel gelinkt aan het restaurant.”

Overeenkomst

“Het is dus een tegenslag, maar we gaan alles in het werk stellen om hier te kunnen blijven. Zo zullen we, als er een nieuwe eigenaar is, met die eigenaar in gesprek gaan om te proberen tot een langdurige overeenkomst te komen, dus ver voorbij 2025, om de zaak in dit pand te kunnen houden. Uiteraard hebben de mensen die een tegel van onze ‘wall of fame’ kochten blijvend recht op hun tegoed voor een of meerdere maaltijden in het restaurant. En met het ingezamelde bedrag zullen we ook nog een mooi project steunen. Het zijn immers voor iedereen moeilijke tijden, maar we moeten nog eens bekijken wat dat juist zal zijn.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.