Crowdfunding nadat oplichter rekeningen van jong gezin plundert: “Het wordt een magere Kerst”

Sharon Hoornaert en haar zoontje werden het slachtoffer van phishing. (foto LO)
Laurens Kindt

Een jong gezin uit Stasegem zag al hun rekeningen geplunderd worden door een internetoplichter. “Hij zag er nochtans zo betrouwbaar uit”, zegt slachtoffer Sharon Hoornaert (28). Haar tante zette een crowdfundingactie op poten om het gezin uit de penarie te helpen.

Zoals vele ouders dat momenteel doen, speurde Sharon Hoornaert vorig weekend het internet af op zoek naar een geschikt Sinterklaascadeau voor haar kinderen. Op Marketplace, het handelsplatform van Facebook, vond ze een videospelletje voor haar oudste zoon. “Nieuw kosten die spelletjes al snel 50 of 60 euro, dus kan je vaak een koopje doen als je die tweedehands koopt. De verkoper zag er ook betrouwbaar uit, met een herkenbare profielfoto. Ik nam contact met hem op via chat en hij reageerde vriendelijk. Hij schreef niet in gebroken Nederlands, maar in het dialect, net zoals ik dat zelf doe. Via Marketplace verkocht hij allerlei spelletjes en andere kinderartikelen. Alles leek in orde te zijn”, zegt Sharon.

App

Met de verkoper sprak ze af om vijftien euro over te schrijven. “Hij zou het spelletje dan verzenden. Ik moest betalen via een app, waarop ik mijn bank moest aanklikken. De betaling gebeurde ook met het bakje van de bank, alles leek perfect in orde. Maar het geld ging niet van mijn rekening. Ik vond dat vreemd, maar de verkoper zei dat dit wellicht te maken had met het feit dat het weekend was”, zegt Sharon. Toen ze de volgende ochtend echter haar bankrekeningen consulteerde, schrok de jonge moeder. “Alle rekeningen stonden op nul. De zichtrekening, de spaarrekening: alles was leeggehaald. Het geld van de spaarrekening was per honderd euro overgeschreven naar onze zichtrekening, die volledig leeggehaald was. Een exact bedrag ga ik niet noemen, maar het gaat toch om enkele duizenden euro’s”, zegt Sharon.

Alle rekeningen stonden op nul. Alles was leeggehaald

Alles kwijt

De oplichter had het geld ondertussen van zijn rekening gehaald en er luxegoederen mee gekocht. “We zijn zo snel mogelijk naar de politie in Harelbeke gegaan. We hadden het nummer van het proces-verbaal nodig om onze bank de nodige stappen te laten zetten. Maar de bank liet ons ondertussen al weten dat ze niets voor ons kunnen doen. We zijn al ons geld gewoon kwijt”, zegt Sharon. Gelukkig had de jonge moeder al wat cadeautjes achter de hand, zodat de Sint straks toch haar twee zoontjes blij kan maken. “Maar Kerst zal dit jaar wat minder zijn. We moeten helemaal herbeginnen. Onze tante is een crowdfunding gestart. Zo wil ze 3.000 euro ophalen, zodat we toch de eerstkomende tijd vooruit kunnen. Eén van onze kinderen is zorgbehoevend, we hebben een huis af te betalen, al ons verlofgeld is verdwenen… Mensen zeggen dat ik dom ben geweest, maar dat zou echt iedereen kunnen overkomen. Daarom wil ik mijn verhaal doen: om andere mensen te waarschuwen, zodat ze niet meer in de val lopen van oplichters op het internet. De persoon die mij opgelicht heeft, heet op Facebook Jonas Desnele. We hebben hem gerapporteerd aan Facebook, maar hij is nog altijd actief en biedt nog altijd spullen aan op Marketplace”, besluit Sharon.

De crowdfunding voor het gezin van Sharon Hoornaert en Bjorn Demeyer is te vinden op https://steunactie.be/actions/view/steun-sharon-en-bjorn-als-slachtoffer-van-fraude-rekeningen-geplunderd

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.