Crowdfunding moet Weerstation Waregem nieuwe impuls geven: “Al meer dan 1.500 euro”

Het weerstation van Nicolas Roose liep schade op en wordt binnenkort vernieuwd. © PPW
Redactie KW

In mei 2011 startte Nicolas Roose (29) met Weerstation Waregem. Plots gingen de sensoren om de windsnelheid en -richting te detecteren defect. Een nieuw toestel aankopen drong zich op. Nicolas wil absoluut de metingen van temperatuur, luchtvochtigheid en neerslag verbeteren. Onverhoopt heeft de crowdfunding die hij lanceerde al het beoogde doel bereikt: 1.500 euro.

“Stad Waregem kiest sinds enkele jaren voor een proactieve houding tegenover de risico’s van allerlei weerfenomenen”, verduidelijkt Nicolas. “Zo heb ik als lokale weerman extra voeling met evenementen en activiteiten die gevoelig zijn voor regen, wind, sneeuw en onweer. In de winter wordt de gladheidsbestrijding voor de ruime omgeving van Waregem geoptimaliseerd. Bij sneeuw en stormweer ontvangt stad Waregem steeds concreet advies om daar maatregelen aan te koppelen. Deze samenwerking straalt zich ook uit naar andere steden en gemeenten in België. Zo is er sinds 2018 ook een samenwerking met Zulte en Veurne. Ik ben dan ook bijzonder fier dat stad Waregem sterk gelooft in mijn expertise en daarop kan bouwen.”

Enkele maanden geleden ging de meetsensor voor wind defect. Nicolas startte op 8 augustus een crowdfunding om zijn weerstation te vernieuwen. Na amper 48 uur werd al 1.500 euro opgehaald. Uiteraard kunnen mensen nog altijd doneren. Extra centjes worden aangewend om de website te optimaliseren en de installaties te onderhouden.

Zonnebrand

“De metingen van temperatuur, luchtvochtigheid en neerslag gebeuren nu nog beter”, merkt Nicolas op. “Ook de UV-index en zonkracht kan nu worden gemeten. Zeer handig voor wie zich wil wapenen tegen zonnebrand.”

Nicolas is dagelijks een uurtje in de weer om Weerstation Waregem en de website ‘up and running’ te houden. Om de zes maanden dringt een grote onderhoudsbeurt zich op.

Naast het station gaat zijn aandacht ook naar Noodweerbenelux, die de website www.noodweer.be beheert. Het online-medium zag het levenslicht na Pukkelpop 2011 en heeft inmiddels 150.000 volgers. Het focust zich vooral op het snel en accuraat meegeven van weersveranderingen. Momenteel is het actief voor onder andere Waregem Koerse en Engie Parkies. Ook Hype-O-Dream deed een beroep op hun diensten.

Klimaattournée

“Ik leef me sinds kort ook uit in onze klimaattournée“, dixit Nicolas. “Met Noodweerbenelux geven we als klimaatexperts gratis voordrachten in gans Vlaanderen. We leggen de focus op het veranderende klimaat en de impact ervan op lokaal, nationaal en internationaal vlak. Steden en gemeenten die willen intekenen voor deze infoavond, kunnen mailen naar info@noodweer.be.”

Nicolas volgde de opleiding leerkracht en is in het bezit van een bachelor lager onderwijs. Na een korte tijd voor de klas te hebben gestaan, is hij werkzaam als portfoliomanager bij een energiebedrijf. Daarnaast werkt hij op zelfstandige basis voor Noodweerbenelux. (PPW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier