Crowdfunding Boven De Wolken weer helemaal operationeel: “Blij met wat nu nog komt”

Sharon Geirnaert en Anneleen Fransen zijn naar eigen zeggen overdonderd van alle aandacht de afgelopen week. © Kurt Desplenter Foto Kurt
Bert Vanden Berghe

De inzamelactie voor vzw Boven De Wolken deed vorige week de servers van het crowdfundingsplatform crashen. Sinds maandagmiddag is die weer volledig operationeel. Van de giften, ook via sms, is niets verloren gegaan.

Vzw Boven De Wolken biedt via vrijwillige fotografen gratis fotoshoots aan voor ouders die geconfronteerd worden met een stilgeboren kind. Zo krijgen de sterrenouders een unieke en tastbare herinnering. Een kleine week geleden werd een crowdfunding op poten gezet, die viraal ging. Het resultaat was overweldigend. Zo overweldigend zelfs dat het crowdfundingsplatform het begaf, nadat op een gegeven moment in één seconde 120.000 sms’jes werden verstuurd. “Afgelopen weekend werden we gedepanneerd met een basissysteem, maar nu zijn we weer helemaal operationeel. Het bedrag dat werd ingezameld werd nu aan die teller toegevoegd”, weet mede-oprichtster Anneleen Fransen.

Die teller staat maandagmiddag op iets meer dan 327.000 euro. De bedoeling is 500.000 euro op te halen, wat de werking van een jaar garandeert. Het geld wordt gebruikt voor de kosten die gemaakt worden, van opleiding tot verzekering. “Maar voor ons is het nog belangrijker dat we kunnen verder kijken dan een jaar”, aldus Anneleen. “Ik las dit weekend in de krant dat er een wetsvoorstel zou ingediend zijn om fiscale attesten mogelijk te maken, wat een grote hulp zou zijn. Vanuit politieke hoek – élke hoek overigens – ontving ik al berichten van mensen die er zich willen in vastbijten om mee te zoeken naar structurele oplossingen voor op lange termijn. Ik hoor intussen ook heel wat berichten waaien van bedrijven die vanalles op poten zetten om geld in te zamelen, wat ongelooflijk veel deugd doet.”

Vier kilo vermagerd

Voor de vzw was het afgelopen week een rollercoaster van emoties. “We zijn echt overweldigd door alle steun en kijken uit naar wat moet komen. Ik heb niet veel geslapen, nee. (lacht) En ik ben vier kilo vermagerd op vijf dagen tijd. Het is al heel heftig geweest, maar we zijn oprecht blij dat er nu heel wat hoopvolle signalen opduiken om de toekomst van onze vzw te garanderen.”

Bijna 3.500 overleden al baby’s werden al gefotografeerd door Boven De Wolken. Op zaterdag 16 en zondag 17 oktober organiseren ze ook een heus familieweekend in het Oostendse Fort Napoleon.

Een bijdrage leveren kan nog steeds via https://bovendewolken.koalect.com/nl-NL/project/red-boven-de-wolken?tab=overview. Je kan ook een sms met de booschap BDW sturen naar 4330 (1 euro per sms).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier