Crowd control zal heropening van terrassen in Oostende controleren

© Getty Images
© Getty Images
Redactie KW

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Oostende is de afgelopen week gedaald tot 141. Er zijn 14 procent minder besmettingen dan in de vorige weekcijfers. Ondertussen kreeg al 42 procent van de meerderjarige Oostendenaars een eerste prik met het coronavaccin.

Relatief waren er in Oostende ongeveer 196,8 besmettingen per 100.000 inwoners. Ongeveer 16,3 procent van die nieuwe besmettingen vond plaats bij 65-plussers (23). Jongeren en kinderen onder de 19 waren goed voor 27,6 procent van de besmettingen. De positiviteitsratio blijft hoog: vorige week werden in het testcentrum 987 coronatesten afgelegd, waarvan 156 (ofwel 15,8 procent) een positief testresultaat opleverden.

In de Oostendse woonzorgcentra zijn er geen nieuwe besmettingen meer vastgesteld bij bewoners. Wel testte één gevaccineerd personeelslid van wzc Lacourt positief maar daar was geen hoogrisicocontact met patiënten. In wzc Sint-Elisabeth testte een stagiaire positief, uit voorzorg werd een afdeling daarom preventief in isolatie geplaatst. In de Oostendse voorziening voor begeleid wonen waar een paar weken geleden een uitbraak was, zijn geen nieuwe besmettingen meer.

In AZ Damiaan worden momenteel 26 patiënten met covid verzorgd, van wie er zeven intensieve zorgen krijgen. In campus Serruys van het AZ Sint-Jan worden elf patiënten behandeld na besmetting met het coronavirus, van wie drie op de afdeling Intensieve Zorgen.

In de scholen, vooral lagere scholen, en in de kinderopvang neemt het aantal besmettingen toe.

In het vaccinatiecentrum zelf werden op vandaag al 28.717 prikken gezet. In Kursaal zullen de komende week zo’n 7.500 vaccins toegediend worden, de week nadien zo’n 6.000. Daar zitten veel tweede prikken bij.

Crowd control

Vanaf zaterdag 8 mei gaan de terrassen weer open onder strikte voorwaarden. Ook in Oostende is heel wat extra terrasruimte aangevraagd en vergund. Om 22 uur moeten alle terrassen sluiten.

Vanaf dit weekend wordt crowd control opnieuw opgestart om eventuele drukte op een veilige manier op te vangen. Wanneer het te druk wordt, grijpen de lokale politie en de stewards van het stadsteam in. Vanaf eind juni wordt ook het aanmeldingssysteem voor de stranden weer opgestart om de drukte op het strand te spreiden.

Zoals elke week handhaafde de lokale politie de verschillende maatregelen. Er werden afgelopen week 14 zogenaamde corona-pv’s opgesteld in Oostende. Het gaat om vijf inbreuken op het verbod op samenscholingen, acht keer voor het niet-naleven van de avondklok en één handelszaak die zich niet aan de regels hield.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.