Creo trekt weg uit VTI Roeselare en bouwt nieuwbouw van anderhalf miljoen euro

In het Creo-opleidingscentrum in de Zwaaikomstraat komen alle technische opleidingen. (gf) © (gf)
Peter Soete

Heel binnenkort gaan op de site van het regionaal opleidingscentrum ROC in de Zwaaikomstraat de werken van start voor de bouw van een nieuw, hypermodern opleidingscentrum voor technische opleidingen in het volwassenenonderwijs. Het moet volgend jaar al in gebruik zijn en plaats bieden aan heel wat opleidingen die nu nog in het VTI zitten. Kostprijs : anderhalf miljoen euro.

Daarmee blijft Creo, het centrum voor volwassenenonderwijs, hard doorgaan met het vernieuwen van zijn gebouwen. Het is immers nog maar twee jaar geleden dat er in de Arme Klarenstraat een heel nieuw centrum voor voedingsopleidingen opende en vorig jaar was er dan de inhuldiging van campus Klara op de hoek van de Blekerij- en de Arme Klarenstraat. En nu gaat Creo aan de haven een nieuw centrum een hele nieuw centrum bouwen voor zijn technische opleidingen.

Alles nieuw

Het nieuwe gebouw komt er op het bedrijventerrein Haven, vlak bij het al bestaande Regionaal OpleidingsCentrum. “In het ROC geven we op een oppervlakte van 1.600 vierkante meter al logistieke opleidingen zoals heftruckbestuurder, fietshersteller, schilder, stukadoor en bouw/tegelzetter”, zegt algemeen directeur Karel Moestermans van Creo Roeselare. “Achter het huidige gebouw zal er nu een nieuw en ultramodern opleidingscentrum komen van 1.000 vierkante meter op drie verdiepingen, en dit voor de opleidingen autotechnieken, houtbewerking, elektriciteit, lassen en computeroperator/netwerkbeheerder. Op het gelijkvloers komen de opleidingen houtbewerking en autotechnieken. Deze laatste opleiding krijgt een ruimte van vijf meter hoogte omdat daar laadbruggen geplaatst moeten worden. Op de eerste verdieping komt er nog een opleidingslokaal voor houtbewerking en een lokaal voor de opleiding elektriciteit. Op de bovenste verdieping komen dan de ruimtes voor de informatica- en lasopleidingen. Er komen ook speciale afzuiginstallaties, individuele lascabines en een stapelruimte voor gevaarlijke stoffen.” Architectenbureau Bildt uit Roeselare stond in voor het ontwerp van het nieuwe schoolgebouw en industriebouw Beeuwsaert uit Roeselare zorgt voor de realisatie.

Prijskaartje

“Alle materiaal in ons nieuwe centrum zal nieuw zijn want we willen geen enkel risico nemen op het vlak van de veiligheid. We zullen ook gebruiksvriendelijke machines kopen voor onze cursisten. Aan dit alles hangt inderdaad een ferm prijskaartje. Voor het gebouw en de inrichting komen we toch aan anderhalf miljoen euro. We kunnen dat allemaal realiseren door het systeem van de huursubsidies : de overheid komt 18 jaar tussen in de huurkost van een nieuwbouw, die door een investeerder wordt gebouwd.”

Adieu VTI

“Dit betekent inderdaad dat we na al die jaren het VTI van Roeselare verlaten”, zegt Karel Moestermans. “Toch wel een beetje met spijt in het hart, want we hebben veel jaren goed samengewerkt. Maar we hebben nu eenmaal meer beschikbare tijd nodig. In het VTI kunnen we enkel na de schooluren terecht en dat is tegenwoordig een te nauw tijdsvenster. We krijgen immers meer en meer vragen van bedrijven om opleidingen te geven binnen de werkuren en daar willen wij, naast de hobbyisten en de mensen die diplomagerichte opleidingen volgen, nog meer op inzetten.”

Algemeen directeur Karel Moestermans, voorzitter van de Raad van Bestuur Chris Compernolle en directeur Dimitri Hallaert op de ROC-site waar het nieuwe technische centrum wordt aangebouwd. (foto Stefaan Beel)
Algemeen directeur Karel Moestermans, voorzitter van de Raad van Bestuur Chris Compernolle en directeur Dimitri Hallaert op de ROC-site waar het nieuwe technische centrum wordt aangebouwd. (foto Stefaan Beel)© (foto Stefaan Beel)

Luk Louage, directeur van het VTI, benadrukt dat het altijd fijn samenwerken was met Creo maar dat het nakende afscheid eigenlijk een logisch gevolg is van de technologische evolutie. “De technische opleidingen die het VTI en Creo aanbieden, ‘matchen’ niet altijd. Bijvoorbeeld in de opleiding Autotechniek zetten wij sterk in op hoogtechnologische machines en opleidingen, terwijl de cursisten van Creo eerder een basispakket nodig hebben. Na meer dan 20 jaar nemen we dus in alle vriendschap afscheid van elkaar.”

(PS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier