Gemiddeld neemt Uitzicht in een gemiddelde werkweek zo'n 75 crematies voor haar rekening. "In hele drukke weken was dat al eens 90 tot 95", legt directeur Jan Sabbe uit. "Maar de voorbije week voerden we er 118 uit, het hoogste cijfer ooit en heel uitzonderlijk."

De wachttijden voor de crematies liepen al op tot 8 dagen. "Vandaar dat we hebben beslist om de dagelijkse capaciteit te verhogen van 18 per dag naar 21 per dag", aldus nog de directeur. "Zowat de helft van de crematies zijn personen die door het coronavirus zijn overleden. Uitzonderlijk zal er dit jaar op Paasmaandag ook gewerkt worden."

Alhoewel de hogere overheid geen andere aanpak voor crematies van covid-patiënten voorziet, heeft Uitzicht toch haar werkwijze wat aangepast. "In afspraak met de begrafenisondernemers wordt er voor gezorgd dat het moment tussen aankomst en crematie beperkt wordt tot 10 minuten", gaat Jan Sabbe verder. "Ons personeel draagt ook extra bescherming zoals mondmaskers, handschoenen, beschermpakken. In feite is bij een correcte kisting het besmettingsgevaar geweken maar we nemen toch extra voorzorgsmaatregelen."

Zo waardig mogelijk

Het aantal afscheidsplechtigheden in de aula van het crematorium is niet gedaald, integendeel. "We verzorgen nu meer diensten dan normaal, 3 tot 4 per dag in plaats van 1 tot 2. Die plechtigheden duren minder lang en er zijn maximaal 15 personen aanwezig, verspreid over de hele aula. Alles wordt met de nabestaanden via email of telefoon geregeld. Het is allemaal zo onwezenlijk maar we proberen het zo waardig mogelijk te doen."

(LSi)

Gemiddeld neemt Uitzicht in een gemiddelde werkweek zo'n 75 crematies voor haar rekening. "In hele drukke weken was dat al eens 90 tot 95", legt directeur Jan Sabbe uit. "Maar de voorbije week voerden we er 118 uit, het hoogste cijfer ooit en heel uitzonderlijk."De wachttijden voor de crematies liepen al op tot 8 dagen. "Vandaar dat we hebben beslist om de dagelijkse capaciteit te verhogen van 18 per dag naar 21 per dag", aldus nog de directeur. "Zowat de helft van de crematies zijn personen die door het coronavirus zijn overleden. Uitzonderlijk zal er dit jaar op Paasmaandag ook gewerkt worden."Alhoewel de hogere overheid geen andere aanpak voor crematies van covid-patiënten voorziet, heeft Uitzicht toch haar werkwijze wat aangepast. "In afspraak met de begrafenisondernemers wordt er voor gezorgd dat het moment tussen aankomst en crematie beperkt wordt tot 10 minuten", gaat Jan Sabbe verder. "Ons personeel draagt ook extra bescherming zoals mondmaskers, handschoenen, beschermpakken. In feite is bij een correcte kisting het besmettingsgevaar geweken maar we nemen toch extra voorzorgsmaatregelen."Het aantal afscheidsplechtigheden in de aula van het crematorium is niet gedaald, integendeel. "We verzorgen nu meer diensten dan normaal, 3 tot 4 per dag in plaats van 1 tot 2. Die plechtigheden duren minder lang en er zijn maximaal 15 personen aanwezig, verspreid over de hele aula. Alles wordt met de nabestaanden via email of telefoon geregeld. Het is allemaal zo onwezenlijk maar we proberen het zo waardig mogelijk te doen." (LSi)