Crematorium Polderbos officieel opgestart

Directeur Johan Seynaeve met het logo van crematorium Polderbos, samen met zijn medewerkers in de kleine aula.© PM
Directeur Johan Seynaeve met het logo van crematorium Polderbos, samen met zijn medewerkers in de kleine aula.© PM
Gillian Lowyck

Het crematorium Polderbos is officieel opgestart. De eerste crematies werden op dinsdag 9 maart uitgevoerd. Vanaf half april kunnen er ook ceremonies plaatsvinden.

Het crematorium Polderbos bevindt zich op de site van de voormalige steenbakkerij langs de Grintweg in Zandvoorde. Na jaren van discussies, onder meer over waar het kon komen, startte de bouw ervan in 2018. De totale kostprijs voor Polderbos bedraagt 7,65 miljoen euro, waarvan 2,35 miljoen gedragen werd door OVCO (Opdrachthoudende Vereniging voor Crematoriumbeheer). Binnen de OVCO zijn Oostende, Oudenburg, Middelkerke en Bredene vertegenwoordigd.

Ceremonies

Deze week vonden de eerste crematies plaats. “We zitten nog niet op de volledige capaciteit”, duidt directeur Johan Seynaeve. “Momenteel wordt er nog volop gecontroleerd, want we willen mogelijke kinderziektes uitsluiten. We verwachten eind deze maand op kruissnelheid te zitten. Voorlopig vinden er enkel crematies plaats zonder ceremonies. Die zouden vanaf halverwege april moeten kunnen. Wij hebben voldoende ruimte om 50 mensen op een veilige afstand van elkaar te ontvangen.”

De aula’s hebben nu ook een naam gekregen: de grote aula heet Polder, de kleine Kreek. Het crematorium kreeg ook een nieuw logo. “Het logo verwijst enerzijds naar de herkenbare architectuur van het gebouw en anderzijds naar de ups en downs in het leven van de mensen van wie afscheid wordt genomen. De horizontale grondlijn verwijst naar de dood en de terugkeer naar de aarde. De zon aan de hemel verwijst naar de hoop, het (verder)leven en de warme vurige herinnering aan de overledene.”

Inwoners van de aangesloten gemeenten (Oostende, Oudenburg, Middelkerke en Bredene ) betalen van maandag tot vrijdag 500 euro voor een crematie. Op zaterdag is dat 550 euro. Inwoners van niet-aangesloten gemeenten betalen tijdens de week 550 euro en in het weekend 600 euro. Als het sociaal huis de volledige kostprijs van de uitvaart betaalt, is er een verminderd tarief. De verstrooiing op de strooiweide is inbegrepen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.