De Leiekamer in Texture brengt het verhaal van de vlas- en linnennijverheid. Het is er één van vallen en opstaan: van mensen die telkens weer de veerkracht vinden om zware crisissen te boven te komen. "Actueler kan het thema dus niet worden. Ook Texture neemt haar verantwoordelijkheid in het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus. Het museum sluit daarom haar deuren tot en met vrijdag 15 mei", zegt Ann Vanrolleghem van Marketing & Communicatie Texture. "Maar nu je het museum niet kan bezoeken, komt Texture graag naar jou. We doen dit met twee tips."

De eerste tip is: zie ik vlas in huis?. Velen zitten met kinderen in huis. Niet eenvoudig om hen de klok rond bezig te houden. Texture schiet de ouders graag ter hulp met een spelletje: ik zie; ik zie... vlas in huis!". Ann Vanrolleghem: "De spelregels zijn eenvoudig. Ga in je eigen huis op zoek naar vlas en probeer als eerste drie objecten te verzamelen. Men moet niet wanhopen, want er zit meer vlas in je huis dan je denkt. Denk maar aan linnen textiel, bijvoorbeeld. Het is een ideaal moment om je kinderen de labels van hun kleren te laten lezen. Denk ook aan kuisproducten. Zeep kan lijnolie bevatten, ook dat is vlas. Je hoort trouwens in de merkproducten Mousse de Lin of Carolin het Franse woordje Lin", verduidelijkt Ann.

Een sneakpeek van een borduurwerk, dat dan in het najaar in een expositie gebruikt kan worden., gf
Een sneakpeek van een borduurwerk, dat dan in het najaar in een expositie gebruikt kan worden. © gf

Texture vraagt een foto op te sturen van de huiswinnaar met de drie producten. "We delen die foto graag op onze sociale mediakanalen." Pauline Vandoolaeghe (foto) vond alvast een linnen keukenhanddoek, linnen gordijnen van lokale textielfirma Verilin en een fles Carolin met lijnolie.

Creatief met naald en draad is een tweede tip. Dit najaar palmt textielkunstenaar Klaas Rommelaere de kroonzaal van Texture in met een heel bijzondere textielinstallatie met figuren, vlaggen en tapijten. In aanloop naar deze expo slaat Klaas de handen in elkaar met lokale textielmakers. "Deze makers komen regelmatig samen in ons textielatelier om in groep te borduren, te haken, te mazen, te knopen en een babbeltje te slaan. Dit fysiek samenkomen kan nu even niet. Klaas werkte daarom thuispakketten uit", aldus Ann. "Wij bezorgen die aan de geïnteresseerde deelnemers. Zij kunnen de ontwerpen van Klaas met eigen fantasie en kleurkeuze invullen. Zo kunnen onze textielmakers veilig thuis voortwerken. Sommigen van hen bezorgden ons al een sneakpeek van hun borduurwerk."

Uiteindelijk versmelten alle stukken tot een grote installatie die vanaf oktober 2020 in Texture te zien is.

De Leiekamer in Texture brengt het verhaal van de vlas- en linnennijverheid. Het is er één van vallen en opstaan: van mensen die telkens weer de veerkracht vinden om zware crisissen te boven te komen. "Actueler kan het thema dus niet worden. Ook Texture neemt haar verantwoordelijkheid in het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus. Het museum sluit daarom haar deuren tot en met vrijdag 15 mei", zegt Ann Vanrolleghem van Marketing & Communicatie Texture. "Maar nu je het museum niet kan bezoeken, komt Texture graag naar jou. We doen dit met twee tips." De eerste tip is: zie ik vlas in huis?. Velen zitten met kinderen in huis. Niet eenvoudig om hen de klok rond bezig te houden. Texture schiet de ouders graag ter hulp met een spelletje: ik zie; ik zie... vlas in huis!". Ann Vanrolleghem: "De spelregels zijn eenvoudig. Ga in je eigen huis op zoek naar vlas en probeer als eerste drie objecten te verzamelen. Men moet niet wanhopen, want er zit meer vlas in je huis dan je denkt. Denk maar aan linnen textiel, bijvoorbeeld. Het is een ideaal moment om je kinderen de labels van hun kleren te laten lezen. Denk ook aan kuisproducten. Zeep kan lijnolie bevatten, ook dat is vlas. Je hoort trouwens in de merkproducten Mousse de Lin of Carolin het Franse woordje Lin", verduidelijkt Ann. Texture vraagt een foto op te sturen van de huiswinnaar met de drie producten. "We delen die foto graag op onze sociale mediakanalen." Pauline Vandoolaeghe (foto) vond alvast een linnen keukenhanddoek, linnen gordijnen van lokale textielfirma Verilin en een fles Carolin met lijnolie. Creatief met naald en draad is een tweede tip. Dit najaar palmt textielkunstenaar Klaas Rommelaere de kroonzaal van Texture in met een heel bijzondere textielinstallatie met figuren, vlaggen en tapijten. In aanloop naar deze expo slaat Klaas de handen in elkaar met lokale textielmakers. "Deze makers komen regelmatig samen in ons textielatelier om in groep te borduren, te haken, te mazen, te knopen en een babbeltje te slaan. Dit fysiek samenkomen kan nu even niet. Klaas werkte daarom thuispakketten uit", aldus Ann. "Wij bezorgen die aan de geïnteresseerde deelnemers. Zij kunnen de ontwerpen van Klaas met eigen fantasie en kleurkeuze invullen. Zo kunnen onze textielmakers veilig thuis voortwerken. Sommigen van hen bezorgden ons al een sneakpeek van hun borduurwerk." Uiteindelijk versmelten alle stukken tot een grote installatie die vanaf oktober 2020 in Texture te zien is.