Creatief in coronatijden: traiteur Célideux pakt uit met drive-in en afhaalbox

Een stralende Céline Desmedt toon aan haar klant Dhr. Deseyne wat ze voor hem klaar gezet heeft. © foto Jan Stragier
Wouter Vander Stricht

Célideux, de traiteurzaak in Sint-Eloois-Winkel gerund door dochter Céline en mama Els, hoopt het coronavirus mee het hoofd te bieden door creatief uit de hoek te komen. “Wie online bestelt kan hier via de drive-in zijn maaltijden komen ophalen, je hoeft zelfs niet uit de auto te stappen.”

Célideux in de Oekensestraat 20 in Sint-Eloois-Winkel bestaat een kleine vier jaar. Dochter Céline Desmedt en haar mama Els Viaene vormen een tandem die niet stuk te krijgen is. “We amuseren ons samen in het werk dat we doen”, reageert mama. Maar net als zoveel andere zaken heeft Célideux uiteraard te lijden onder de coronacrisis. Els Viaene: “Misschien eerst nog even aanstippen dat wij het geluk hebben dat we toch nog wat kunnen werken. We zien uiteraard veel boekingen wegvallen. Heel wat feestjes moesten we al schrappen en het ziet er naar uit dat straks ook de communies in het water zullen vallen. En dat is ook vooral erg voor die mensen zelf. Voor ons is dit uiteraard ook een streep door de rekening, maar we klagen niet. We proberen het creatief op te lossen.”

Ma Els Viaene: “Sommige klanten houden er aan toch eens binnen te komen, een babbel kan deugd doen”

En dan komt dochter Céline Desmedt uiteraard op de proppen. “We hebben hier de ruimte om een drive-in te organiseren. Door onze ruime parking kunnen de mensen perfect aanschuiven. Het systeem is simpel: via mail bestellen ze hun producten en ook de betaling gebeurt online. De mensen geven ook aan wanneer ze de gerechten komen ophalen. Wij staan dus op wacht en mochten we toch net even naar binnen zijn, hebben we de afspraak met de klanten dat ze twee keer claxonneren. Buiten hebben we onze foodtruck en onze bestelwagen met frigo geposteerd. Als de mensen langskomen hoeven ze dus niet uit te stappen. Enkel de koffer openen en dat gaat vaak al vanuit de auto zelf. En ik posteer dan de boodschappen in hun koffer. En uiteraard zwaaien we eens en wie eens wil babbelen, dan kan dat kort ook eens.”

Mama Els: “Sommige mensen vragen ook of ze nog mogen binnenkomen en dat kan uiteraard ook. We houden ons aan alle veiligheidsvoorschriften, maar je voelt dat veel mensen ook nog eens hun hart willen luchten. En we krijgen hier wat te horen hoor. Heel wat zelfstandigen zitten met de handen in het haar. Dat zijn allemaal mensen die erg graag en hard werken en die nu thuis zitten te piekeren hoe het verder moet. We hopen met hen mee dat dit zo snel mogelijk achter de rug is.”

Isabelle Vangeersdaele was al klant bij Célideux, maar vindt dit initiatief een mooie service.
Isabelle Vangeersdaele was al klant bij Célideux, maar vindt dit initiatief een mooie service.© foto Jan Stragier

En ook de klanten smaken de service van Célideux. Pedro Nollet, zelf actief bij de politie en dus nog druk in de weer, staat ook aan te schuiven. “Meestal komt mijn vrouw Romy Maertens (dochter van Freddy, red.) naar hier. Zij runt in Roeselare O”Lijf Beauty Studio en daarom zijn de gezonde afhaalgerechten van Célideux voor ons wel erg handig en deze drive-in vind ik een leuke vondst.”

Eenzelfde geluid bij Annelore Ramon, die bij haar grootouders in Sint-Eloois-Winkel woont. “Ik werk zelf als laborante in de Sint-Jozefskliniek in Izegem, het zijn er hectische tijden. Wat ik besteld heb? Moussaka, vol-au-vent, spaghetti,… Handig als je niet veel tijd hebt.”

Isabelle Vangeersdaele woont in Gullegem, ze is aan de slag in een boekhoudkantoor, maar mag van thuis uit werken. Haar kindje van 1 jaar en 5 maanden – dat niet iedere dag naar de opvang kan – zit achterin de wagen als ze aanschuift. “Voor ons is dit een uitstekende service. Ik kwam hier vroeger ook al, maar nu net ietsje meer.”

Maar naast de drive-in beschikt Célideux nu ook over een afhaalbox. “Mensen die niet kunnen langskomen op de uren dat we open zijn, kunnen een bestelling plaatsen. Wij zetten die dan in de afhaalbox. De klant krijgt per sms een cijfercode waarmee hij of zij de bestelling uit de afhaalbox kan halen. Dat is dus 24 op 24 en 7 op 7. Die afhaalbox is uiteraard ook gekoeld, het is net alsof het bij je thuis in de frigo staat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier