Covid houdt wereldreiziger Karel Gits (49) uit Ingelmunster aan de grond

Wereldreiziger Karel Gits zit door covid-19 ook thuis. Ieder jaar onderneemt Karel minstens één reis naar een verre bestemming, maar door corona is dat nu niet mogelijk. Karel vloekt wel eens, maar hij respecteert de regels. Op skivakantie trekken in de krokusvakantie? “Ik hou mij persoonlijk aan de reisadviezen”, zegt hij.

Karel in ‘Marina Bay Singapore’, met op de achtergrond het Marina Bay Sands Hotel, waar hij verbleef. (foto KG)©Karel Gits
Karel in ‘Marina Bay Singapore’, met op de achtergrond het Marina Bay Sands Hotel, waar hij verbleef. (foto KG)©Karel Gits

De 49-jarige vrijgezel Karel Gits woont in de Stationsstraat. Hij werkt als accountmanager bij Zoutman. Zijn grootste hobby’s zijn reizen en reisfotografie. Als kind trok hij, samen met zijn ouders, enkele keren naar de bergen in Zwitserland of ging hij skiën in de Alpen. De reismicrobe sloeg echter toe in de jaren negentig. “Mijn wanderlust – een sterk verlangen om te reizen en de wereld te ontdekken begon in 1994 tijdens mijn eerste verre reis, namelijk een rondreis in het Westen van de Verenigde Staten. Ik was toen zo onder de indruk dat ik besloot om de wereld af te reizen”, vertelt Karel. “Mijn focus ligt vooral op reizen buiten Europa, maar ik heb ook al pareltjes ontdekt binnen Europa zoals het minder bekende maar prachtige Azerbeidzjan. Het reizen naar verre bestemmingen doe ik vooral nu, omdat dit intensieve reizen zijn naar afstand toe met tussenvluchten en soms ook nog een paar binnenlandse vluchten. Ik probeer ter plaatste zoveel mogelijk te gaan ontdekken.”

Koppel je nog andere hobby’s aan je reispassie?

Karel: “Als hobbyfotograaf is het mooi meegenomen om foto’s te kunnen nemen op unieke bestemmingen. Foto’s waar je achteraf toch fier en sprakeloos over bent. Ik denk nu als voorbeeld aan mijn afdaling in de actieve Ijen-vulkaankrater op het eiland Java in Indonesië. Aan de rand van dit helgroene giftige kratermeer wordt er zwavel ontgonnen en door zwaveldragers naar boven gebracht. Het verdriet voor die mensen die te zware zwavelblokken in manden naar boven sleuren in de giftige zwaveldampen en maximum 45 jaar worden tegenover de pracht van dit natuurfenomeen, staat voorgoed op mijn netvlies gebrand. Eén van mijn foto’s is toen zelfs op de website van National Geographic gepubliceerd. De laatste jaren heb ik door mijn contacten in de reiswereld ook soms in exclusieve hotels kunnen verblijven, waar ik dan ook mijn camera zijn gang laat gaan. Dan ben je trots als zo’n hotel vraagt als ze je foto op hun website mogen publiceren. Als jogger neem ik ook telkens mijn loopschoenen mee.”

Naar ik vernam heb je ook een passie voor de luchtvaart. Klopt dat?

“Ik vloog al meer dan 300.000 miles en dit in alle types van vliegtuigen, met als persoonlijke voorkeur de ‘Airbus A380’ van Emirates. Door de vele airmiles kan je ook upgrades scoren naar Business-class of krijg je soms onverwacht een upgrade, wat een zalige vliegervaring met zich meebrengt. Wat me ook altijd bijblijft is de memorabele vlucht met een Cessna door de Grand Canyon of de helikoptervlucht boven Ayers Rock in Australië en de Iguaçu watervallen in Brazilië.”

Wat zijn je mooiste reizen?

“Dat is een moeilijke vraag, maar dan denk ik vooral aan mijn rondreizen doorheen Indonesië, Brazilië, Costa Rica, Myanmar, Australië, Canada, China, Vietnam en Cambodja. Mijn citytrips naar o.a. Tokyo, Seoul (Zuid-Korea), Abu Dhabi, Dubai, Shanghai, Kuala Lumpur, Singapore, Hong Kong (tijdens het Chinees Nieuwjaar) en Taipei. Ik voeg er ook graag mijn strandvakanties op de Seychellen en Mauritius aan toe. De Seychellen zijn echt het aards paradijs. Dit vooral omdat er nog géén massatoerisme is en ze dit zo willen houden.”

“De Seychellen zijn voor mij het aards paradijs”

Reis je in groep of stel je zelf je reisprogramma samen?

“In het begin ondernam ik georganiseerde groepsreizen. Daarna begon ik alles zelf van A tot Z te organiseren, wat al een reisbeleving op zich is. Door zelf alles te gaan organiseren waar ik graag mijn vrije tijd aan spendeer haal ik het maximum uit de reis, scoor ik soms een mooie upgrade of kom ik eens met Novak Djokovic in de lift te staan.”

Denk even diep na: welke reisbestemming blijft je absolute topper? Dé uitschieter?

“Dat blijft mijn rondreis in 2010 doorheen het toen nog voor toerisme bijna volledig afgesloten, maar indrukwekkende Myanmar (Birma). Een hoogtepunt in dit land is Bagan, waar er maar liefst 2.200 tempels staan verspreid over een oppervlakte van 100 km².”

Welke reis viel minder mee?

“Geen enkele, omdat elke reis zijn schoonheden en unieke belevenissen had. Vandaar ook mijn favoriete reisslogan: ‘Traveling: it leaves you speechless, then turns you into a storyteller’ . (vertaald: ‘reizen laat je sprakeloos achter, maar daarna word je een verteller’)

Maakte je al ooit een onvergetelijk verhaal mee?

“In 1996 trok ik doorheen Kenia. Ik werd na een val in een ziekenwagen naar het hospitaal in Mombassa gebracht. De ambulance viel onderweg – in the middle of nowhere zonder benzine. Bij aankomst kreeg ik in de ziekenhuiskamer het gezelschap van hagedissen en ander ongedierte. Ik ben er toen weggelopen, maar alles is wel goed gekomen.”

Welke reis stond er in 2020 op de planning, maar kon je ongetwijfeld niet maken wegens Covid?

“Ik zou de op één na hoogste hoogvlakte ter wereld zijn rondgetrokken, namelijk de Altiplano in Bolivia. Er stond tijdens de jaarwisseling ook een citytrip naar Guangzhou op de planning, maar covid heeft er anders over beslist. Het bleef in 2020 bij een korte citytrip naar Budapest, waar de grenzen net terug open waren na de eerste coronagolf. Er was niets van toerisme, wat me als reisfotograaf unieke beelden opleverde.”

Heb je schrik dat de reissector nog een hele periode de deuren zal ‘sluiten’ voor reizen naar verre landen, zoals bijvoorbeeld Australië?

“Als gepassioneerd wereldreiziger is dat natuurlijk jammer, maar het belangrijkste is dat we met zijn allen dit virus klein krijgen en er nog zo weinig mogelijk mensen aan sterven.”

“Skiën in de krokusvakantie? Ik hou mij aan reisadviezen”

“De reissector is ook ongemeen hard getroffen. Ik denk vooral aan de arme landen zoals Cambodja of Indonesië, waar echt alles van het toerisme moet komen. Ik hoop dat na covid de reizen naar deze landen zich vlug gaan herstellen, want anders zal dit catastrofale gevolgen hebben voor deze vriendelijke bevolking.”

Zou jij de komende skireizen in de krokusvakantie verbieden?

“Iedereen moet daar zelf over beslissen, maar persoonlijk hou ik me momenteel liever aan de reisadviezen en wil ik terug genieten van het reizen in zijn volle glorie en zonder beperkingen. Vorig jaar maakte ik maar een korte reis, omdat de cijfers het toelieten en er ter plaatse bijna geen besmettingen waren.”

Bekijk zijn foto’s op zijn Instagrampagina: worldtravelphotography_karel

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.