Coverband brengt alleen nummers aangepast aan ‘geocache-jargon’

Jan Muylle, Nico Vandamme, Yasmine Corveleyn en Hans Dejonghe. © (foto KK)
Redactie KW

Ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van het geocachen zijn de vier muzikanten van ‘Bugsy Travels and The Ammoboxes’ komende zomer uitgenodigd op een groots geocache-event in het Amerikaanse Seattle.

Deze coverband werd begin 2016 opgericht door Peter Van Daele uit De Pinte. Samen met enkele andere geocachende muzikanten vormde hij een gelegenheidsbandje om het jaarlijkse GGS te vullen. Momenteel bestaat deze band uit Moorsledenaars Hans Dejonghe op drums en ritmegitarist Nico Vandamme, zanger-gitarist Jan Muylle uit Denderleeuw en de Roeselaarse bassiste Yasmine Corveleyn.

Geocaching

“Geocaching is een buitensportspel waarbij gebruik wordt gemaakt van een gps-ontvanger of smartphone om waar ook ter wereld een zogenoemde cache of verstopplaats te vinden”, legt Hans uit. “Het is een plezante, gezonde en inventieve vrijetijdsbesteding, want je kunt zelf ook caches aanbrengen. Het wordt beoefend door enkele tienduizenden fanaten uit vooral westerse landen, alhoewel er geocaches verborgen zitten in alle werelddelen en er is er zelfs ééntje te vinden in het ruimtestation ISS. Onze naam is gerelateerd aan een ‘travel bug’. Vrij vertaald een reiskever. Het stelt een voorwerp voor met een unieke identificatiecode, die van cache naar cache wordt verplaatst, waarbij zijn reisverslag op het internet wordt bijgehouden.” Deze band heeft er een punt van gemaakt om teksten en titels van bestaande nummers volledig aan te passen aan het geocache-jargon. “Soms blijven we dicht bij de bestaande tekst. Af en toe geef ik er een volledig eigen draai aan.” Volgens Hans is er ooit een Duitse groep geweest die met hetzelfde concept optrad, maar die is ermee opgehouden. Deze vier muzikanten zijn dus uniek in hun genre. Bekende nummers die ze omgevormd hebben en graag spelen zijn ‘Cache in a bottle’ en ‘Pokémon killed the geocache Star’. Misschien herken je in ‘Caching in a free world’ een song van Neil Young”, lacht Hans.

“Het optreden wordt het hoogtepunt van onze prille carrière”

“In 2019 mochten we ons eerste buitenlandse optreden genieten toen de organisatoren van GCFEU ons uitnodigden in Manchester. Daar stonden we samen met Steve Weeks van de Amerikaanse band ‘The Travel Bugs’ op het podium. De samenwerking met Steve verliep zo goed dat we ook met hem in Seattle te horen zijn.” Bandleden Yasmine en Nico zijn om het in Harry Potter-termen te zeggen ‘mugglers’ op dit vlak. “Hans heeft mij enkele keren meegenomen maar het is absoluut niet mijn ding”, glimlacht Yasmine. Zij hebben de eer en het genoegen om op 15 augustus te mogen spelen in het hoofdkwartier in Seattle. “Daar bevindt zich het bedrijf dat dit concept organiseert. Het mekka van de geocacher.” Jan en Hans breien er nog een paar weken vakantie aan. “Dit optreden is absoluut het hoogtepunt van onze prille carrière. Als we elk jaar een paar keer in het buitenland mogen optreden, zijn we heel tevreden.” Op 10 april speelt deze unieke band in Oostkamp en op 20 juni staat er een optreden gepland in het Hollandse vakantiepark Hellendoorn.

Meer info vind je op www.bugsytravels.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier