Coureur Local toon wielerhelden van Groot-Wervik

Redactie KW

In de tuin van het Nationaal Tabaksmuseum en deels ook langs de Leieboorden is er tot eind september de prachtige openluchttentoonstelling Coureur Local. Diverse plaatselijke wielercoryfeeën van vroeger en nu staan er centraal. Een flink deel gaat ook over de geschiedenis van destijds Gent-Wervik en nu de Omloop van de Grensstreek, de sportieve afsluiter van de vijfdaagse zomerkermis in augustus.

Er staan vijf kubussen. Ze zijn allemaal onderaan voorzien van een QR-code met meer info en het palmares van de renners. De eerste kubus staat langs het jaagpad en gaat over ‘vroeger versus nu’. Met centraal Jef Demuysere en Sam Bennett. ‘Tjeppen’ Demuysere eindigde in 1929 derde in de Tour de France, werd twee jaar later tweede en won in 1934 Milan-Sanremo. Zijn bronzen borstbeeld staat in de Geluwestraat en hij heeft ook zijn eigen straat. Sam Bennett (31) werd geboren in Menen en woonde een tijdlang in Wervik. Zijn vader Michael Bennett voetbalde in de gloriejaren van Eendracht Wervik in de toenmalige derde klasse. Nu woont hij terug in Ierland. Bennett koerst voor BORA-Hansgrohe, het team van gewezen wereldkampioen Peter Sagan.

Josiane Vanhuyse

Het tweede luik gaat over kampioenen bij de vrouwen, met Josiane Vanhuysse en Jesse Vandenbulcke. Gewezen postbode Josiane won in 1985 in Nancy als eerste landgenote een rit in de Tour de France. Ze won eerder het BK. In december 2018 werd ze door de stad aangesteld als ereburger. Jesse groeide op in Geluwe en woont nu met man en kind in Gent. Drie jaar geleden won ze het BK.

Het derde hoofdstuk gaat over ‘De broertjes Cael : het viermanschap’. Eddy, Berthil, wijlen Adelin en wijlen Ghislain groeiden op in Kruiseke. Eddy werd prof en stond twee keer aan de start van de Tour de France. Toen hij 75 jaar werd, was er in de stadszaal Oosthove een huldigingsfeest door de stad.

‘De meesterknechten’ is de titel van de vierde kubus. Het gaat daarin over ex-profs Patrick Deneut en Roger Verschaeve. Roger won 50 jaar geleden de interclub Gent-Wervik. Hij is trouwens de enige renner uit Groot-Wervik die deze klassieker won. Roger runt nu een zevental hotels en restaurants.

Fietsende bakker

Het vijfde en laatste deel gaat over de fietsende bakker Norbert Dujardin. Hij reed voor KSV Deerlijk en baatte van vader op zoon een bakkerij in de Oude Beselarestraat uit. Nu woont hij in Zillebeke. Een groot deel van die vijfde kubus gaat over een terugblik op dé Wervikse klassieker: van Gent-Wervik naar de Omloop van de Grenstreek.

De openluchttentoonstelling is een initiatief van Toerisme Wervik, met medewerking van onder meer het museum KOERS Roeselare, de Stedelijke Oudheidkundige Commissie en Erfgoed Gilwe. Een deel van de foto’s komt uit de privécollectie van onder meer Kris Mahieu en ereschepen Rik Braem. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier