Coureur Café: fietsrally voor jong en oud

Redactie KW

Op zaterdag 7 en zondag 8 april organiseren de leden van Scouts Harelbeke naar jaarlijkse traditie hun Coureur Café. Een wielerevent met uitgepijlde fietstochten voor iedereen. Ook op het scoutsterrein valt er veel te beleven met als hoogtepunt Parijs-Roubaix op groot scherm.

Scoutsleider Thibaut Claerhout (20) is al enkele jaren een van de drijvende krachten achter Coureur Café dat al aan zijn vijfde editie toe is. De voorbereidingen zijn volop bezig, maar Thibaut ziet het nu al volledig zitten. “Vorig jaar was een succes: meer dan 1.300 deelnemers. Een enorme opkomst in vergelijking met de 800 renners in 2016. Ook dit jaar willen we meer en kunnen we beter.”

Het leidingsaantal ligt dit jaar iets lager, maar dat houdt hen niet tegen om te gaan voor nog meer verbetering. “Efficiënter werken is ons doel.” De winst van deze tweedaagse gaat naar de aankoop van materiaal zoals shelters.

Bergen

Met de verschillende fietstochten wil Scouts Harelbeke zowel jong als oud aantrekken, net als ouders en sympathisanten, maar vooral ook wielertoeristen. Er is een tocht van 25 kilometer, ideaal voor een lokaal fietstochtje met het gezin. Deze kan zowel in de voor- als in de namiddag gereden worden mét een stadsfiets. De overige ritten van 55, 85 en 120 km starten in de voormiddag en mits hier wat bergen aan te pas komen, is een koersfiets de betere keuze. De renners die meer dan 25 kilometer fietsen, krijgen bevoorrading onderweg. Daar kan je even op krachten komen met een energiedrankje, snoep en zelfgemaakte broodpudding. Eenmaal aangekomen aan het eindpunt krijgen de renners een boterham met gehakt.

Parijs-Roubaix

Wie niet op de fiets stapt, kan zich gerust vermaken op het Scoutsterrein dat twee dagen wordt omgevormd tot een café met terras. Om de honger te stillen, zijn er braadworsten en pasta bolognaise. Zondag is er een eetfestijn à la het vroegere Fret Fiësta, maar wat de pot dan zal schaffen, is nog niet beslist. Voor de kinderen is er een springkasteel.

Op zaterdagavond is stilzitten geen optie, want net zoals vorig jaar is er de fuif Coureur Café TD. Thibaut: “Met onze fuif willen we vooral de jeugd van Harelbeke aantrekken om te komen, we halen TSAS naar hier.” Op zondagmiddag wordt de klassieker Parijs-Roubaix op groot scherm uitgezonden.

Nu nog hopen op mooi weer. “Het weer kan je helaas niet bestellen”, aldus Thibaut. “Als het regent, is het gebouw groot genoeg om binnen te zitten. Voor de renners is er natuurlijk geen alternatief. Maar echte diehards komen ook als het weer wat minder is.”

(Emma Devos)

Deelnemen kost 5 euro per persoon, leden van Wielertoeristenverbond Leiedal betalen 4 euro. Meer info over de ritten en hun route vind je op www.coureurcafe.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.