Costumés de Venise maken het mooie weer in Brugge

© (Foto Davy Coghe)
Redactie KW

De groep Les Costumés de Venise had vandaag heel wat bekijks op de drukke pleinen en in de straten van de Brugse binnenstad. Het Brugs Handelscentrum is de iniatiefnemer voor deze parade van gemaskerde en in prachtige Venetiaanse kostuums uitgedoste dames en heren.

In de traditie van het echte Venetiaanse carnaval paradeerden vandaag 35 dames en heren in kostuums van eigen ontwerp, met veel oog voor detail en versiering, doorheen de straten van de binnenstad. Het gaat om een organisatie van handelaarsvereniging Brugs Handelscentrum. Deze groep werd voor het eerst in 2015 in Brugge uitgenodigd door Rita Peers van de handelsgebuurtekring Langestraat-Hoogstraat, dit naar aanleiding van de braderie aldaar.

Het initiatief werd later overgenomen door de vzw Hotels regio Brugge maar nu is het dus het Brugs Handelscentrum dat het stijlvol uitgedoste gezelschap naar Brugge brengt. De parade startte in de voormiddag om 10 uur en het gezelschap was dan te bewonder in e op onder meer de Vlamingstraat, Academiestraat, Jan Van Eyckplein, Burg en Markt. In de namiddag startte de parade om 14 u. Met start op de Markt ging het dan onder meer naar de Steenstraat, het Simon Stevinplein, Zuidzandstraat, ‘t Zand, Noordzandstraat-Geldmuntstraat en zo terug naar de Markt.

Costumés de Venise maken het mooie weer in Brugge
© (Foto Davy Coghe)

Wij gingen zelf de parade bekijken toen die aan de wandelpromenade aan ‘t Zand passeerde. Daar was er alvast bijzonder veel volk op de been om de gekostumeerde elegante dames en heren goed te bekijken. De parade werd zelfs voorafgegaan door de politie en begeleid door enkele stewards. Heel wat Bruggelingen en toeristen hielden eraan een selfie te nemen met de elegant uitgedoste deelnemers aan de parade. Een foto en even wuiven was geen probleem, maar praten met deze figuranten was not done. Ze bleven enigszins mysterieus voortschrijden door de Brugse straten.

Een aantal deelnemers hadden in hun kostuums ook typische Brugs elementen verwerkt, zoals een indrukwekkende hoed met witte zwanen. Typerend voor deze kostuums zijn ook de maskers met grote haakneuzen en de figuranten met kattenkoppen. De parade was alvast een must voor de liefhebbers van mooie kostuums en in het bijzonder voor de Venetiaans Carnaval fashionista’s.

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier