Correspondentie van James Ensor met zijn zus te boek

Het boek werd voorgesteld in Mu.ZEE. © ML
Redactie KW

In Mu.ZEE in Oostende werd het boek ‘à ma chère soeur’ voorgesteld. Het werk bundelt 155 nooit gepubliceerde postkaarten die James Ensor aan zijn zus schreef.

Tussen 1918 en 1935 schreef Ensor als hij in Brussel of Antwerpen toefde geregeld naar zijn zus Marie, die in het huidige Ensorhuis woonde in de Vlaanderenstraat. Hij treinde vaak naar die steden om er schilderijen te verkopen, vrienden op te zoeken, tentoonstellingen te bezoeken of eigen exposities voor te bereiden. In Brussel liet hij ook zijn etsen drukken.

Naast de obligate en ook wel gemeende vraag naar de gezondheidstoestand van zijn zus en andere gezinsleden ging de inhoud van zijn correspondentie over zijn zakelijke en amicale ontmoetingen in die grootsteden.

Het werk bundelt nooit gepubliceerde postkaarten.
Het werk bundelt nooit gepubliceerde postkaarten.© ML

De luxueuze uitgave openbaart ons een zakelijke maar ook bezorgde broer en oom. Het boek is een initiatief van de jonge vzw James Sidney Ensor, die de kunst in het algemeen, maar ook het oeuvre en de figuur van James Ensor wil promoten. Naast de postkaarten en zichten van Oostende tijdens het interbellum zijn er ook bijdragen van Herwig Todts, Norbert Hostyn en Johan Van Roose.

Het boek ‘à ma chère soeur’ kost 38 euro en is te koop in Mu.ZEE en art-bar ZigZag rechtover het museum in de Oostendse Romestraat.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier