https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Correspondent Nico Speleers opgenomen in ‘Confrérie van het Ezelskruiske’

Nico Speleers tijdens zijn aanstelling als confrater in de orde van het ezelskruiske. © BRU
Redactie KW

Onze KW-correspondent Nico Speleers werd na jarenlange inzet voor de gemeente Kuurne opgenomen in de ‘Confrérie van het Ezelskruiske. Dit gebeurt door het overhandigen van een stola en het geven van een symbolisch askruisje.

De Confrérie van het Ezelskruiske is een initiatief van de Orde van de Ezel. Die Orde heeft tot doel de naam en faam van Kuurne zowel op cultureel als op folkloristisch gebied bekendheid te geven in binnen- en buitenland. Het symbool van de Orde is de ezel, een slim en koppig dier met een groot doorzettingsvermogen. De vereniging is samengesteld uit maximum 23 leden (members) en een onbepaald aantal ereleden (members-emeritus). Het aantal actieve members is gelijk aan de gemeenteraadsleden van de gemeente Kuurne.

De inhuldigingsceremonie waarop een confrater wordt opgenomen in de Confrérie steunt op een legende: lang geleden, op aswoensdag, moest de pastoor zich verontschuldigen om de inwoners een askruisje te geven en hij liet zich vervangen door de koster. Die kon de Latijnse woorden “Memento homo, quia pulvis est et in pulverem reverteris”, niet onthouden. De pastoor zei toen licht verwijtend tegen de koster: “Ge zijt als ezel geboren en ge gaat als ezel sterven .“ “Ha”, zei de koster, “dat zal ik wel onthouden!” en met deze woorden gaf hij toen de Kuurnenaren hun askruisje.

radiopresentator

Een confrater is een ambassadeur voor Kuurne en die bekendheid en uitstraling weet te geven aan de gemeente. Het lidmaatschap is voor het leven. Eenmaal per jaar, op Mardi Gras, worden alle confraters uitgenodigd op een netwerkevent met diner in zaal Kubox tijdens de jaarlijkse paardenrennen. “Ik zie deze aanstelling als een erkenning en grote eer, waar ik heel fier op ben”, zegt Nico Speleers.

“Ik zie deze aanstelling als een erkenning en grote eer”

“Toen ik vorig jaar hierover gecontacteerd werd, kon ik aanvankelijk niet geloven dat hun keuze op mij was gevallen. Aanvankelijk was ik er radiopresentator en correspondent op evenementen voor het teloorgegane radiostation K.L.O. Via de Belgische Radio Unie (BRU), waar ik voorzitter van ben, probeer ik Kuurne op de kaart te zetten via onze eigen BRU-website. Tevens ben ik ook al jaren plaatselijk correspondent van onze ezelsgemeente Kuurne voor de Krant van West-Vlaanderen.”

groot archief

“Hoeveel foto’s en artikels ik precies al maakte over Kuurne, zou ik echt niet weten”, vervolgt Nico, “maar ik heb al een groot archief kunnen verzamelen. Kuurne zit in mijn hart. Het is een warme en levendige gemeente, met een groot verenigingsleven. Ik ben zeker van plan om nog lang door te gaan.” De Orde van de Ezel verwoordt het aldus: “Nico werd opgenomen omwille van het feit dat hij Kuurne elke week opnieuw in de aandacht brengt. Hij is een actieve persmedewerker, die alle Kuurnse activiteiten naar voren brengt met zijn prachtige foto’s en zelfgeschreven teksten. Hij zorgt ervoor dat de gemeente Kuurne en de verenigingen op een positieve en correcte manier in de krant verschijnen. Nico draagt Kuurne in zijn hart en stelt onze Ezelsgemeente positief in het daglicht.” (ADM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.