Coronavirus maakt dodelijk slachtoffer in Torhouts woonzorgcentrum

Helaas heeft het coronavirus een dodelijk slechtoffer gemaakt in het Torhoutse woonzorgcentrum Sint-Augustinus. © foto JS
Johan Sabbe

Wat te vrezen viel, is helaas ook werkelijkheid geworden. Het coronavirus grijpt verder om zich heen in het Torhoutse woonzorgcentrum Sint-Augustinus. Er is intussen al bij twaalf bewoners een besmetting door Covid-19 vastgesteld en op maandag 13 april is een van hen eraan overleden.

Er stierven het voorbije weekend in het rusthuis nog twee bewoners, maar hun dood houdt geen verband met corona. “We zijn diep geraakt door de overlijdens en bieden de nabestaanden ons oprechte medeleven aan”, aldus een aangeslagen burgemeester Kristof Audenaert.

Alle testresultaten tegen donderdag bekend

Om de besmette van de niet-besmette mensen te kunnen onderscheiden, worden alle rusthuisbewoners nu getest. Dat testen is intussen volop aan de gang en is al bij 76 bewoners gebeurd. Van de twaalf bevestigde positieve gevallen is er dus jammer genoeg iemand overleden, een hoogbejaarde vrouw. Een tweede bewoner werd naar het Sint-Rembertziekenhuis gebracht (AZ Delta) en de tien anderen die door corona getroffen zijn, verblijven in een aparte zorgafdeling van het wzc Sint-Augustinus.

De familieleden van de betrokkenen werden uiteraard onmiddellijk ingelicht. In de loop van donderdag zouden de testresultaten van iedereen binnen het rusthuis bekend moeten zijn.

Aparte cohorte- en precohorte-afdelingen

Intussen rollen het stads- en het OCMW-bestuur het outbreakplan verder uit. Sinds vorige vrijdag is de aparte zorgafdeling voor de besmette bewoners opgestart, de zogenoemde cohorte-afdeling. De positief geteste senioren komen er terecht. Er wordt bijkomend een precohorte-afdeling opgericht voor zij die op basis van symptomen of contacten besmet zouden kunnen zijn, maar nog geen positieve test afgelegd hebben. Beide afdelingen zijn volledig afgescheiden van de rest van het woonzorgcentrum.

In de andere afdelingen van het rusthuis wordt de normale werking zoveel mogelijk voortgezet. “We stellen het behoud van de huiselijke sfeer voorop”, zegt Joost Cuvelier, voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. “We vinden het belangrijk dat de bewoners contact blijven houden met hun familieleden, weliswaar zonder dat er bezoek toegestaan is. Dat contact gebeurt op digitale wijze door de videochat die werd opgezet.”

Voldoende beschermmateriaal voor het personeel

Voor het oprichten van de cohorte- en precohorte-afdelingen wordt nauw samengewerkt met de coördinerende raadgevende arts, het Sint-Rembertziekenhuis (AZ Delta) en een delegatie van de huisartsenkring. Het woonzorgcentrum doet er alles aan om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Er is volgens de directie voldoende persoonlijk beschermingsmateriaal voorhanden. Zo kan het zorgteam goed beschermd zijn werk doen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier