Coronavirus houdt Godelieveprocessie in wurggreep: “Focus ligt nu op 11 juli 2021”

© BP
Redactie KW

Dit jaar zal er geen Godelieveprocessie door de Gistelse straten trekken. De eeuwenlange traditie zou normaal gezien op 12 juli plaatsvinden, maar wordt dus geannuleerd door het coronavirus en aangaande maatregelen. “Heel wat voorbereiding valt in het water en de verjaardag van de moord op Godelieve kunnen we niet meer op dezelfde manier brengen”, weet comitévoorzitter Toon Beelaerts.

De processie is, samen met de Dolle Dagen, zowat hét evenement van Gistel. De ommegang trok al sinds 1459 door de centrumstraten. In 2017 werd de Godelieveprocessie erkend als Vlaams immaterieel cultureel erfgoed. Zowat duizend figuranten vertellen in historische klederdracht het leven van Godelieve: vanaf haar geboorte en haar jeugd over haar mislukte huwelijk tot haar brutale marteldood in 1070. Godelieve werd in 1084 heilig verklaard. Dit jaar moest het een speciale editie worden, want de verjaardag van de moord op de goedheilige dame ging worden herdacht. Niet dus. Godelieve wordt telkens met vier kroontjes afgebeeld, die elk symbool staan voor één van haar levensfases. Net nu wordt het ‘kroonvirus’ de optocht fataal. Van cynisme gesproken.

Voorbereidingen

“De voorbereidingen waren al gestart”, begint comitévoorzitter Toon Beelaerts. “Het uitnodigen van de figuranten, het ontwerpen van de affiches, onderhoud van de praalwagens, aanpassingen aan de kledij, voorbereiding van een nieuwe groep en nieuwe opschriftborden. Dat valt nu in het water. Onze focus verleggen we naar de editie van 11 juli 2021. Maar dan kunnen we de feestelijke herdenking van de wurging van Godelieve niet met hetzelfde cachet uitvoeren. We gaan op zoek naar een alternatief om die speciale datum dit jaar toch eervol te herdenken.”

Geen financiële kater

Slechts heel uitzonderlijk wordt de optocht afgelast. In 2014 was regen de boosdoener, maar ook tijdens de twee oorlogen werd de processie opgeschort. “De situatie is nu natuurlijk helemaal anders. Kijk, financieel houden we aan deze afgelasting gelukkig geen kater over. We hebben onze beslissing vrij snel kunnen nemen en heel wat kosten op voorhand kunnen vermijden.”

Naast de Godelieveprocessie zelf stonden dit jaar nog andere activiteiten gepland. Zo had op 4 juli een huldeconcert moeten plaatsvinden, maar dat schuift nu op naar de periode oktober-november. Wat er met de geplande fototentoonstelling moet gebeuren, die van 15 juni tot en met 15 august gepland stond, is nog niet duidelijk. (TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier