Medisch triagepunt op sportcomplex Daverlo in Assebroek

In het triagepunt in Daverlo worden de mensen in witte tenten onderzocht. © foto Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Op vraag van federale overheid, en in het kader van de coronacrisis, is de stad Brugge samen met de huisartsenkring en de Brugse ziekenhuizen gestart met een medisch triagepunt op de site van sportcomplex Daverlo in Assebroek. “We verwachten hier dagelijks zo’n 50 à 60 mensen”, zegt dokter Piet Vermeire, voorzitter van de Brugse huisartsenkring.

In een van de sportzalen van het complex Daverlo in Assebroek werd deze morgen een medisch triagepunt opgestart in het kader van de bestrijding van het coronavirus. De federale overheid had daartoe opgeroepen en de stad Brugge, de Brugse huisartsenkring en de Brugse ziekenhuis hebben de krachten gebundeld om dit te realiseren. Het doel van het triagepunt is om personen die vermoedelijk besmet zijn met Covid-19 in de veiligst mogelijke omstandigheden te onderwerpen aan een medisch onderzoek.

Voor alle duidelijkheid: hier worden de mensen niet getest op de aanwezigheid van het coronavirus

“De patiënten kunnen hier uitsluitend na doorverwijzing van een huisarts terecht“, zegt dokter Piet Vermeire. Hij is voorzitter van de Brugse huisartsenkring en coördineert de werking van het triagecentrum. “Mensen die hier terechtkomen, hebben normaal gezien al zelf een telefonisch consult gehad, of een telefonisch onderzoek zo u wil, maar zijn er dan in bepaalde gevallen toch niet gerust op omdat ze toch nog last ondervinden en willen dan voor de zekerheid nog eens onderzocht worden. Bijvoorbeeld omdat een bepaalde hoest of kortademigheid aanblijft. Maar voor alle duidelijkheid: hier worden de mensen niet getest op de aanwezigheid van het coronavirus: in het triagepunt wordt enkel bekeken of de persoon in kwestie gehospitaliseerd moet worden of verder thuis verzorgd kan worden. Echt heel zwaar zieke mensen komen hier in principe niet toe hoor; dan zouden ze immers ook niet zelfstandig naar hier kunnen stappen.”

Witte tenten

De patiënten worden behandeld in witte tenten, niet uit veiligheid, maar wel voor een vorm van visuele afscherming en uiteraard draagt iedereen een mondmaskertje. Heel erg druk kan je het er niet noemen, er staan geen wachtrijen, maar het is toch wel een komen en gaan van mensen die het zekere voor het onzekere nemen. “Het zal hier ook nooit écht druk zijn omdat we louter via doorverwijzing en dus op afspraak werken”, legt dokter Vermeire uit.

“Ik zal hier dus ook geen openingsuren meegeven van het triagepunt, want het is toch op afspraak. Ik kan wel meegeven dat we 7 dagen op 7 werken en dat we zo’n 50 à 60 mensen per dag verwachten. Hoe lang dit triagepunt nog operationeel zal blijven is nu onmogelijk te zeggen maar ik vermoed dat het toch wel enkele weken zal blijven duren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier