Coronaveilige Krottegemse Rommelmarkt belooft huzarenstuk te worden

Frederik Moerman, Carin Snijders, Ingrid Verfaillie, Heidi Christiaens, Sylvie Declercq, Flore Moerman en Frank Wauters moeten de Krottegemse Rommelmarkt in goede banen leiden. (foto SB) © Stefaan Beel
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Op zondag 4 oktober vindt de Krottegemse Rommelmarkt plaats met ongeveer 900 standhouders verspreid over een parcours van 5 kilometer. Om alles coronaveilig te laten verlopen, zijn er heel wat voorzorgsmaatregelen genomen.

Normaal zou op zondag 19 april de 30ste editie van de Krottegemse Rommelmarkt plaatsvinden. “Corona stak daar een stokje voor”, vertelt Frank Wauters, voorzitter van de Krottegemse Ransels. “Even hoopten we op zondag 5 juli, maar al snel bleek ook dat onmogelijk. Dan vieren we onze jubileumeditie maar op zondag 4 oktober.”

Een rommelmarkt van dergelijke omvang organiseren in coronatijd is geen evidentie. “Toch willen we ervoor gaan. Zowel standhouders als bezoekers snakken ernaar en hoewel het voor ons zowel organisatorisch als financieel erg zwaar wordt, vinden we het belangrijk dat de rommelmarkt kan plaatsvinden. In samenspraak met de stad en de veiligheidsdiensten hebben we een aantal maatregelen uitgewerkt die het mogelijk maken dit coronaveilig te doen”, stelt Frank.

Bezoekers beperkt

“Eerst en vooral voeren we eenrichtingsverkeer in”, vertelt Carin Snijders, de nieuwe plaatsmeester. “Dit betekent dat in alle deelnemende straten zowel standhouders als bezoekers zich slechts in een richting mogen verplaatsen. Om dit mogelijk te maken, werken we met lussen. Het parcours is hierdoor iets anders”, klinkt het. “Het aantal bezoekers wordt beperkt tot 1 per anderhalve meter standen. Om dit degelijk op te volgen en te controleren worden alle straten die uitgeven op de buitenkant van het parcours ofwel enkel ingang ofwel enkel uitgang. Net zoals bij de wekelijkse markt worden alle inkomende en uitgaande bezoekers geteld door coronastewards. Die stewards vind je ook op het parcours, zij zullen waken over het volgen van het eenrichtingsverkeer. Er zijn ook dispensers om de handen te ontsmetten.” Zowel voor standhouders als bezoekers is een mondmasker verplicht.

Typische gezelligheid

Verder vindt de Krottegemse Rommelmarkt plaats met de bekende ingrediënten. “Tal van lokale horecazaken zetten een terras, zij zorgen er bovendien ook voor dat er voldoende toiletten zijn. We streven opnieuw naar de typische gastvrije, volksfeer die eigen is aan Krottegem. Momenteel zijn er al ruim 800 standhouders aangemeld en we rekenen erop tegen de 900 te eindigen. Daarvan zijn er 177 standhouders afkomstig uit de wijk zelf, dat zorgt toch voor wat extra”, besluit Frank Wauters. (Thomas Dubois)

Inschrijven kan nog steeds. Een stand van zes op drie meter kost 6 euro, inschrijven via 0479 13 28 11.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier