Coronaveilige en leuke Seniorenweek in woonzorgcentrum Aksent in Lendelede

(foto CLY)
Redactie KW

In het woonzorgcentrum Aksent was er van maandag tot vrijdag de Seniorenweek met tal van activiteiten. “We moesten noodgedwongen op zoek gaan naar coronaveilige activiteiten”, zeggen ergotherapeuten en livingmedewerkers Marieke Malysse en Sara Verschuere. “Een topper in die week was ongetwijfeld ons Aksent TV-programma ‘De Gemaskerde Zangers’ naar analogie met ‘The Masked Singer’ op VTM.”

“In wzc Aksent begonnen ze de Seniorenweek maandag met ‘s morgens een ontbijtbuffet en in de namiddag ‘Fata Morgana’ à la Sergio en Geena Lisa”, vervolgen Marieke en Sara. “Bewoners kregen een opdracht en konden dan per afdeling een ster verdienen, een soort trofee omdat ze die opdracht goed uitvoerden.”

“Dinsdag was er de ‘Rode Loper’ en mochten de bewoners hun mooiste glimlach bovenhalen. In de namiddag werden er wenteltreefjes gebakken. Op woensdag was er Dagelijkse Kost met een overheerlijke tomatensoep en daarna een filmnamiddag met popcorn, donderdag was er de hoofdbrok met ‘De Gemaskerde Zangers’ en vrijdag werd de week afgerond met ‘Mijn keuken en mijn restaurant’ en een feestmaaltijd.

“Het was zoeken naar alternatieve oplossingen voor deze corona-seniorenweek. Een feestnamiddag in Den Tap bijvoorbeeld was onmogelijk omwille van de heel beperkte ‘bubbels’. Daarom zijn we op zoek gegaan naar iets dat we aan de bewoners per verdieping konden aanbieden. Zo werkten we naar het voorbeeld van ‘The Masked Singer’ op VTM ons eigen programma ‘De Gemaskerde Zangers’ uit voor onze eigen zender ‘Aksent TV’.

Personeelsleden verkleedden zich, zetten een masker op en beelden 15 verschillende figuren uit zoals een paashaas en een kat, net zoals dat in ‘The Masked Singer’ het geval was.

“Het personeel doet zijn uiterste best om het de bewoners zo aangenaam mogelijk te maken”

Ze maakten daar een videofilmpje van. Dat videofilmpje werd donderdag op drie afdelingen op groot scherm vertoond en de bewoners van die afdeling konden dan raden welk personeelslid er achter welk masker stak. Om het iets gemakkelijker te maken konden ze telkens kiezen uit drie namen. Het werd een échte meevaller voor bewoners en personeel”

Positief in het nieuws

“Woonzorgcentra komen dikwijls op een negatieve manier in het nieuws omwille van de corona-sterfgevallen, bewoners die te weinig fysiek contact kunnen hebben met hun familie….”, aldus zorgcoördinator Hilde Decaluwe.

“Er wordt weinig gesproken over wat het personeel doet om het de bewoners in die moeilijke coronatijden toch nog zo aangenaam mogelijk te maken. De seniorenweek in Aksent is daar een mooi voorbeeld van. Geen gemakkelijke klus voor de betrokken personeelsleden omdat we geplande activiteiten moesten afgelasten of ombuigen in een andere haalbare activiteit en dat hebben ze hier met brio gedaan in de Seniorenweek.” (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier