Coronathon voor goed doel: dertien sportievelingen lopen (halve) marathon op 1 november

Op zondag 1 november lopen dertien sportievelingen een marathon of een halve marathon. Elf van hen zijn politieagenten bij de politiezone Midow. Door de marathon te lopen, zamelen ze geld in voor de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen. “We worden nog te veel geconfronteerd met verkeersongelukken”, schetst Sam Vandewiele.

Sam Vandewiele en Willem Eeckhout zijn klaar voor de coronathon. © NVR

Jeugdvrienden Willem Eeckhout (33) uit Kortrijk en Sam Vandewiele (35) uit Wielsbeke zagen door de coronacrisis enkele sportieve uitdagingen in rook opgaan. “Vorig jaar hebben we allebei onze eerste marathon gelopen. In 2020 wilden we dat nog eens herhalen, maar door de gekende redenen werden die evenementen geschrapt”, legt Willem uit. Sam is werkzaam bij de politiezone Midow. Ook collega’s van hem zagen hun plannen door de neus geboord. “Twee van mijn collega’s zouden deelnemen aan de Ironman-triatlon van Lanzarote. Dat is niet doorgegaan. Daarom hadden we het plan zelf een marathon te organiseren. Tegelijkertijd bracht Willem hetzelfde idee bij mij aan, nu een tiental weken geleden: de coronathon was geboren.”

Sportieve uitdaging

Dus pinden de lopers de datum vast: op 1 november zullen 13 sportievelingen een marathon of halve marathon lopen. “Voor ieder van ons is het een nieuwe sportieve uitdaging. We hebben nu weer een doel om naar toe te werken. Dat misten we voorheen wat”, vult Willem aan. De lopers koppelen hun uitdaging aan een goed doel. “We laten ons sponsoren: per kilometer of een vast bedrag. Het ingezamelde geld gaat naar de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen. Ondertussen hebben we al ongeveer 1.000 euro ingezameld.” Niet alleen worden de agenten van Midow wekelijks geconfronteerd met verkeersongelukken, maar voor Sam en Willem is er ook nog een andere reden.

Als politieagent worden wij bijna wekelijks geconfronteerd met verkeersongevallen – Sam Vandewiele

Op 1 november 2016 overleed Sander Prat na een verkeersongeval. Sander, toen 17, was lid van Chiro Jattetoet Ooigem. Dat is dezelfde chiro waar Willem en Sam jaren geleden samen in de leiding gestaan hebben. “Toen het gebeurde waren wij al even geen leider meer, maar zijn dood heeft een grote impact gehad op onze voormalige jeugdbeweging. Doordat we de marathon exact vier jaar later lopen en door onze band met de jeugdbeweging was de keuze voor het goede doel snel gemaakt.”

De collega’s van Sam schaarden zich ook achter het goede doel. “Wij worden bijna wekelijks geconfronteerd met verkeersongevallen en maken dat van dichtbij mee. Door de coronathon te lopen kunnen wij dit als politieagenten eens op een andere manier aankaarten. Lopen voor het goede doel zorgt voor een extra motivatie om de tocht tot een goed einde te brengen.”

Geen supporters

Vijf lopers zullen de marathon proberen tot een goed einde te brengen, acht deelnemers gaan voor de halve marathon. “Sommigen zijn geoefende lopers die niet voor het eerst die afstand lopen, anderen begonnen echt van nul en kunnen binnenkort iets van hun bucketlist schrappen.”

De marathonlopers starten om 9 uur aan ’t Ravotterke en lopen via De Ginste naar het gemeentehuis waar om 10.30 uur de halvemarathonlopers starten. Daarna volgt nog een lus door Wielsbeke. Sam en Willem benadrukken dat het louter gaat over een sportieve uitdaging voor de lopers en niet om een evenement met supporters.

“We mogen niet vergeten dat het coronavirus nog altijd aanwezig is. Daarom kozen we ervoor het aantal deelnemers te beperken tot deze kring en geen extra lopers of supporters toe te laten aan de start of finish. Verder zullen we bijvoorbeeld ook niet douchen in de sporthal. Van een afterparty is al helemaal geen sprake. Het is louter een sportieve uitdaging”, klinkt het.

(NVR)

Meer info op Facebook onder de zoekterm Coronathon 2020.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.