Coronaproof ophaalpunt vervangt deur-aan-deurverkopen in Oostende

Redactie KW

De stad Oostende voorziet een coronaproof ophaalpunt voor verenigingen die een verkoopactie willen organiseren. Deur-aan-deurverkopen mogen dit jaar immers niet wegens het virus.

Veel verenigingen houden in de eindejaarsperiode een deur-aan-deurverkoop van pannenkoeken, soep, snoepgoed… ten voordele van de eigen werking, maar die kunnen dit jaar niet doorgaan. Stad Oostende organiseert daarom een coronaproof afhaalpunt aan sportcentrum Mr. V-Arena, speciaal voor ‘occasionele verkopen’. Een afhaalpunt organiseren mag wel, maar dat moet dan in samenwerking met een bestaande winkel of in een afhaalpunt onder toezicht van de stad of gemeente.

“In veel gemeenten wordt het organiseren van dergelijke acties niet toegestaan”, zegt schepen van Vrije Tijd Bart Plasschaert (CD&V). “Uit een studie van de Koning Boudewijnstichting blijkt dat het voorbije jaar de helft van de verenigingen hun financiële situatie achteruit zag gaan, 65 procent zag vooral de opbrengsten uit de verkoop dalen. Het is dus ontzettend belangrijk voor de Oostendse verenigingen dat we hen blijven ondersteunen op een manier waarop ze zelf veerkracht kunnen tonen.”

Stad zorgt voor toezicht

Daarom start stad Oostende vanaf deze week met een afhaalpunt aan de Mr. V-Arena, in de Sportparklaan. “Alle Oostendenaars kunnen hiervan gebruik maken, zodat ze bij een occasionele verkoop hun producten op een veilige manier kunnen laten afhalen door iedereen die de actie wenst te steunen”, aldus burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). “De stad ziet erop toe dat alles coronaveilig verloopt. Zo zal het afhaalpunt buiten georganiseerd worden. Afstand houden, handgel gebruiken en een mondmasker dragen, is verplicht. Je zal niet met cash geld kunnen betalen, enkel contactloos of op voorhand. De verenigingen mogen zelf ondersteuning bieden bij het afhaalpunt, onder toezicht van medewerkers van de stad.”

Er zijn ook duidelijke richtlijnen over welke producten de verenigingen via het afhaalpunt aan de man kunnen brengen. Aangekochte goederen doorverkopen, zowel voeding als non-food, vormt geen probleem. Zelfgemaakte etenswaren of pakketten met voeding (zoals ontbijtmanden) kunnen niet, tenzij ze bereid worden door een professionele traiteur of cateraar. Verenigingen mogen daarbij niet helpen. Ze mogen wel non-food artikelen knutselen om dan te verkopen. Denk bijvoorbeeld aan postkaarten, kaarsen of bloemstukken.

Meer info op www.oostende.be/afhaalpunt.

(HH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten