Coronaproof Belgisch kampioenschap schaken in Brugge

© DC
Redactie KW

In zaal Tabigha in Brugge vond vorige week het Belgisch kampioenschap schaken plaats. De organisatie was in deze coronatijden een hele opgave. “Alle spelers droegen mondmaskers en publiek was niet toegelaten”, verduidelijkt Geert Bailleul, hoofdscheidsrechter van het tornooi.

Getogen Bruggeling Geert Bailleul, die sinds enkele jaren in Bredene woont, toonde zich bijzonder trots en opgetogen dat het Belgisch kampioenschap schaken in zijn eigenste Brugge plaats vond. De man draait al bijzonder lang mee in het schaakcircuit, is voorzitter van de Koninklijke Brugse Schaakkring en is actief als scheidsrechter op de belangrijkste internationale schaaktornooien.

“Sowieso organiseren we met de Brugse Schaakkring al enige tijd op jaarlijkse basis het internationaal gerenommeerde tornooi Brugse Meesters. Dit jaar vroeg de Belgische schaakbond of we dit jaar ons tornooi zouden willen laten gelden als Belgisch Kampioenschap”, stelt Geert Bailleul.

Minder inschrijvingen

“Aanvankelijk zou het Belgisch Kampioenschap in Brasschaat plaatsvinden dit jaar, maar daar zagen ze dit in deze moeilijke coronatijd niet zitten. Wij hebben de uitdaging dus wel aangegaan en het is toch een bijzonder mooi kampioenschap geworden. Evident was het natuurlijk niet. Zo moesten we het aantal inschrijvingen beperken omwille van de coronamaatregelen. Daardoor konden we maar met ongeveer een derde van de gebruikelijke capaciteit werken. Iedere deelnemer moest ook een masker dragen en rondlopen in de zaal was niet toegelaten; een verplaatsing mocht enkel om iets te gaan drinken in de bar of om naar het toilet te gaan. De grootste aanpassing was nog dat er geen toeschouwers toegelaten waren. Anders komen er vaak familieleden of sympathisanten van de deelnemers mee.”

Het kampioenschap – onderverdeeld in een B-reeks, een A-reeks en een topreeks met tien ‘experten’ – stond open voor jong en oud. Zo was de jongste deelnemer slechts acht jaar oud en de oudste maar liefst 86. De titel van Belgisch kampioen bij de experten ging naar Alexandre Dgebuadza. (PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier