Coronadruk op West-Vlaamse woonzorgcentra daalt licht maar blijft erg hoog

© Getty Images
Olaf Verhaeghe

Met bijna 900 besmette bewoners in de West-Vlaamse woonzorgcentra en 360 personeelsleden met covid-19 blijft de druk op de ouderenzorg in onze provincie ontzettend hoog. De grote stijgingen in de cijfers lijkt wel achter de rug, maar een forse daling zit er voorlopig niet in. In Oost-Vlaanderen is de situatie echter nog een pak erger: daar blijven de coronabesmettingen onder bewoners oplopen.

Hebben we een piek in de coronabesmettingen tijdens de tweede golf in de West-Vlaamse woonzorgcentra bereikt? Het lijkt er wel op. Al enkele dagen nemen de cijfers die de woonzorgcentra zelf aan het Agentschap Zorg en Gezondheid rapporteren, licht af. Het slechte nieuws is echter dat het aantal besmettingen nog altijd erg hoog ligt.

Op vrijdag 20 november – met cijfers tot en met donderdag 19 november – blijken 892 bewoners besmet met het virus. Bij 814 van hen gaf een positieve coronatest definitief uitsluitsel, bij 78 anderen is er op basis van de ziekteverschijnselen en de symptomen een sterk vermoeden van een besmetting.

De vele coronabesmettingen leiden bovendien ook tot oversterfte in de woonzorgcentra. Met vijf gerapporteerde corona-overlijdens op donderdag, zeven op woensdag, zes op dinsdag en twintig tijdens het weekend en op maandag ligt de tol continue hoger dan de gemiddelde mortaliteit in de periode 2014-2018.

Goed nieuws is wel dat het aantal coronabesmettingen bij personeelsleden van woonzorgcentra ook stilaan begint af te nemen. Waar er begin november nog ruim 440 werknemers besmet waren, gaat het nu nog om 360 personeelsleden. 343 onder hen testten effectief positief, bij 17 anderen wordt op basis van de symptomen uitgegaan van een besmetting.

Oost-Vlaanderen in de problemen

Als we kijken naar de andere Vlaamse provincies, dan springen vooral de Oost-Vlaamse besmettingscijfers in de woonzorgcentra in het oog. Die blijven stijgen tot ruim 1.800 besmette bewoners en 618 besmette personeelsleden. Daarmee is onze buurprovincie trieste koploper in Vlaanderen. Bovendien kwamen in Oost-Vlaamse woonzorgcentra donderdag ook opnieuw 11 mensen te overlijden. De voorbije week gaat het om 98 coviddoden in rusthuizen in de provincie.

Ook in Antwerpen blijft de druk met bijna 1.300 besmette rusthuisbewoners bijzonder hoog. Donderdag stierven 11 mensen aan de gevolgen van de ziekte. Er zijn daar ook 477 personeelsleden van woonzorgcentra besmet. In Vlaams-Brabant en Limburg blijft de situatie in woonzorgcentra iets beter onder controle. Met respectievelijk 509 en 195 besmette bewoners en 191 en 86 besmette medewerkers ogen de cijfers beter.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.