Coronacrisis zorgt ook voor meer zwerfvuil in Roeselare

Marc Vanwalleghem en Tom Vandenkendelaere bij een van de nieuwe vuilnisbakken. (gf)
Marc Vanwalleghem en Tom Vandenkendelaere bij een van de nieuwe vuilnisbakken. (gf)
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Tijdens de coronacrisis stijgt de hoeveelheid zwerfvuil in Roeselare. Dat komt doordat meer mensen gaan wandelen en dus meer zwerfvuil laten rondslingeren, zeker in combinatie met meer takeaway. Daarnaast is het vuilnisbakkenplan volop in ontwikkeling.

“Samen voor een proper Roeselare: het is de slogan die we allemaal graag horen en ook lazen in de speciale uitgave van het #VANRSL-veiligheidsmagazine. Het mag gezegd worden: het beleid en de stadsdiensten spelen kort op de bal als het op zwerfvuil aankomt en we waarderen alle maatregelen die genomen worden om onze stad proper te houden”, horen we van Tom Vandenkendelaere (CD&V). “Maar zwerfvuil is en blijft een hardnekkig probleem en CD&V steunt alle mogelijke nieuwe maatregelen voor een proper Roeselare. Een centrale rol daarin spelen de vuilnisbakken op ons openbaar domein.”

“Kan een beeld gegeven worden van de evolutie van het afval dat in vuilnisbakken op het openbaar domein achtergelaten wordt? En hoe staat het met het aangekondigde vuilnisbakkenplan?”, vraagt hij zich af.

Schepen Marc Vanwalleghem (CD&V): “Sinds de pandemie gaan er meer mensen wandelen met de hond, net als meer takeaway. Dat zorgt voor wat meer zwerfvuil, net als hondenpoep. Het huishoudelijk afval maakt ook nog een groot deel uit van het vuil in de straatvuilnisbakken. Bij de nieuwe vuilnisbakken zou dat onmogelijk moeten zijn. Eens we dit het geval is, maken we ruimte voor zwerfvuil en vermijden we vuilnis in de omgeving.”

Vier types

Stad Roeselare start later in mei met het plaatsen van meer dan 350 nieuwe vuilnisbakken in het straatbeeld, later volgen nog eens 450 vuilnisbakken. “De opmaak van een vuilnisbakkenplan is een feit”, aldus de schepen. “Nu de inventarisatie gebeurd is, maken we de evaluatie van elke geplaatste straatvuilnisbak om te zien welke er vervangen moeten worden, of ze nog beter kunnen geplaatst worden en welk type vuilnisbak meest geschikt is. Slechts vier verschillende modellen zullen we nog gebruiken: de klassieke vuilbak maar met kleinere openingen om het sluikstorten van huisvuil onmogelijk te maken, de kindvriendelijke pinguin-vuilnisbakken, de compacterende vuilbakken die vooral op drukke plaatsen worden gezet en tot slot de hondenpoepbuizen.”

Tom Vandenkendelaere reageert opgetogen: “Vuilnisbakken die goed geplaatst worden, kunnen al veel zwerfvuil de wereld uit helpen. Tegelijk zal de handhaving evenzeer belangrijk blijven, want al te vaak arriveert er nog vuilnis naast of rondom de vuilnisbakken. Zwerfvuil is een blijvend aandachtspunt voor mij.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.