Coronacrisis raakt de muziekwereld in het hart: “Niet iedereen zal het overleven”

© gf
Redactie KW

Cherry Picker Record Store & Bar opende op 2 november 2019 de deuren. De eerste maanden waren een succes voor Cedric en Jesse, de twee jonge uitbaters van de gloednieuwe platenwinkel in Brugge. Tot het coronavirus roet in het eten kwam gooien. Ook voor cultuurhuizen Wilde Westen in Kortrijk, Cactus in Brugge en 4AD in Diksmuide zijn het lastige tijden. De coronacrisis raakt de muziekwereld in het hart.

Op donderdagavond 12 maart besliste de Nationale Veiligheidsraad om vanwege de COVID19-crisis horecazaken te sluiten en dat tot 3 april. Ook evenementen en concerten worden afgelast. Het coronavirus laat zich dus ook hard voelen in de muziekwereld.

Na vier maanden moeten sluiten

“Het is zeker niet ideaal om als beginnende zaak na een paar maanden te moeten sluiten”, begint Cedric Verstraete van Cherry Picker in Brugge, die vooral hoopt om de band met de vaste klanten niet te verliezen. “We zullen ons cliënteel wellicht niet verliezen, maar wel de band en de continuïteit met dat cliënteel. En die continuïteit heb je als beginnende zaak wel nodig. Het is gewoon echt jammer.”

Met een overheidspremie van 4.000 euro draaien we op zich break-even – Cedric Verstraete van Cherry Picker Record Store & Bar

De sluiting van de platenwinkel is op z’n minst betreurenswaardig te noemen, want met Cherry Picker Record Store & Bar heeft Brugge er een gezellig plekje bij. Vorig jaar beslisten twee fervente platenverzamelaars, Cedric Verstraete (24) en Jesse Gryson (25) uit Brugge, om een nieuw concept uit te werken. Een bar, met aansluitend een platenwinkel, uniek in West-Vlaanderen. “We proberen een muzikale, creatieve hub te creëren waar mensen zich niet verplicht moeten voelen om een plaat te kopen. Je kan ook gewoon binnenspringen om iets te drinken”, aldus Cedric.

Sterk merk

De eerste maanden waren een succes voor de twee Bruggelingen. “De zaken gaan, of moet ik zeggen gingen, goed. De verkoopcijfers lagen tijdens de openingsmaanden alvast boven onze verwachtingen”, zegt Cedric. “We waren ons ook wel bewust van onze goede positie, want in Brugge is er gewoonweg geen alternatief, we denken dat we een sterk merk hebben.”

Nu is Cherry Picker dus gesloten, net zoals heel wat andere zaken. Cedric blijft alvast positief en is er zeker van dat ze het Covid19-virus te boven zullen komen. “We gaan zeker geen winst draaien de komende maanden, maar we gaan niet failliet gaan. Met een overheidspremie van 4.000 euro draaien we op zich break-even”, aldus Cedric. De West-Vlaming houdt eerder zijn hart vast voor de horecazaken en muziekcentra die pal in het centrum van Brugge liggen. “Ik houd m’n hart vast voor de horecazaken, want er zullen zeker slachtoffers vallen. Wij liggen niet pal in het centrum, dus de huurprijs van het pand valt hier wel nog mee.”

Cactus muziekcentrum in Brugge heeft in eerste instantie alle evenementen geannuleerd tot en met 5 april.
Cactus muziekcentrum in Brugge heeft in eerste instantie alle evenementen geannuleerd tot en met 5 april.© gf

Aderlating voor de cultuurhuizen

Ook voor de cultuurhuizen gooit het gevreesde coronavirus heel wat roet in het eten. De financiële schade bij de grotere muziekcentra zoals Cactus in Brugge en Wilde Westen in Kortrijk valt goed mee, maar het zijn vooral de kleine muziekcentra zoals de 4AD in Diksmuide die het zwaarst getroffen zullen zijn door deze crisis.

Cactus muziekcentrum in Brugge heeft in eerste instantie alle evenementen geannuleerd tot en met 5 april. Maar ook voor concerten na 5 april wordt er volop gezocht naar een nieuwe datum. Lien Henneco, communicatieverantwoordelijke van Cactus, hoopt dat het Covid19-virus snel het land uit is. “April is traditiegetrouw een drukke concertmaand. In die maand stonden er dit jaar elf concerten gepland, maar daarvan is het merendeel al geschrapt. Hopelijk kunnen we na april weer verder”, zegt Lien.

Wilde Westen in Kortrijk heeft zelfs besloten om alles te sluiten tot eind april.
Wilde Westen in Kortrijk heeft zelfs besloten om alles te sluiten tot eind april.© TV

Ook bij Wilde Westen in Kortrijk wordt naar de maatregelen geluisterd en de Kortrijkzanen gaan zelfs nog een stapje verder. “We hebben zelf besloten om alles te sluiten tot eind april, en niet tot begin april zoals geadviseerd werd”, vertelt Elisah Vandaele, communicatieverantwoordelijke bij Wilde Westen. “Dat nieuwe advies zal er toch aankomen. En als begin april toch alles weer open mag, willen wij niet als een soort katalysator de crisis nog erger maken.”

Nieuwe datum zoeken

“Voorlopig stelt het probleem zich nog niet echt. 85 procent van de concerten hebben we kunnen verplaatsen”, relativeert Elisah van Wilde Westen. Maar die geplande concerten opnieuw inplannen, is geen evidentie. “We proberen voor alle concerten samen met de artiesten en concertzalen na te gaan of we een nieuwe datum kunnen vinden. Op dit moment is dat voor de meeste concerten gelukt, maar voor sommige concerten is dat gewoon echt niet haalbaar. Die concerten zullen dan ook worden geannuleerd”, zegt Lien van Cactus Brugge.

Als de crisis nog lang zal duren, ga ik ervan uit dat veel cultuurhuizen, inclusief wij, misschien in de problemen zullen komen – Elisah van Wilde Westen Kortrijk

“Het enige wat we momenteel kunnen doen, is de situatie goed opvolgen. Ons volledige team werkt op dit moment ook van thuis”, aldus Lien. De beslissing van de overheid om alle evenementen af te gelasten, is in deze situatie meer dan normaal, volgens Cactus Brugge. De organisatie vindt de maatregelen dan ook meer dan terecht. “De volksgezondheid gaat nu boven alles”, aldus Lien.

Mocht deze crisis nog een lange tijd aanslepen, zullen er volgens Elisah slachtoffers vallen binnen de muzieksector. “Als de crisis nog lang zal duren, ga ik ervan uit dat veel cultuurhuizen, inclusief wij, misschien in de problemen zullen komen. We mogen ook niet vergeten dat er heel wat technici zijn bijvoorbeeld. Die mensen werken contractueel en zullen nu maandenlang niets verdienen. Met die mensen zit ik ook echt in, omdat er voor hen geen vangnet is. Maar ik vrees vooral dat het moeilijk wordt voor kleinere cultuurhuizen, voor die mensen houd ik m’n hart vast”, zegt Elisah.

4AD in Diksmuide:
4AD in Diksmuide: “Het is nu vooral afwachten en hopen dat de situatie niet erger wordt.”© gf

Muziekclub 4ADin Diksmuide is een van die kleinere cultuurhuizen en voor hen is deze situatie inderdaad ook heel erg, legt coördinator Patrick Smagghe uit, die naast de vzw ook een weekendcafé uitbaat. “Wij verkopen twee zaken: dranken en klanken. Beiden zijn gesloten, zowel de concertzaal als het café. We zaten net in een goede flow. Januari en februari waren echt topmaanden voor ons. We hoopten die positieve lijn te kunnen doortrekken, maar daar is nu helaas geen sprake meer van”, aldus Patrick.

Tournee niet te verschuiven

De 4AD heeft tien concerten moeten uitstellen of annuleren. Belgische artiesten opnieuw inplannen, is geen ramp, zegt Patrick. “Maar voor de buitenlandse artiesten is het een ander verhaal natuurlijk. Artiesten uit het buitenland die aan het touren zijn, kunnen hun tournee niet zomaar verschuiven naar een andere periode. Het is echt niet evident om alles opnieuw in te plannen. Het is nu vooral afwachten en hopen dat de situatie niet erger wordt.”

Patrick hoopt dat door deze crisis geen cultuurhuizen failliet zullen gaan, maar de financiële aderlating is niet het grootste pijnpunt voor de West-Vlaming. “De concerten die geschrapt moesten worden, zullen zowel voor de muzikanten als voor de fans nooit beleefd kunnen worden, dat raakt me tot diep in het hart. Dat het publiek op deze manier ontzegd wordt van culturele activiteiten, is een leemte die nooit opgevuld zal kunnen worden.”

(Thibaut Verhaeghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier