Coronacrisis kost stad Kortrijk minstens 7.5 miljoen euro: “Maar er zijn genoeg reserves”

De verlaagde Leieboorden bestaan volgens Groen te veel uit beton en te weinig uit natuur. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Op de Kortrijkse gemeenteraad van maandagavond kwamen heel wat vragen over de aanpak van de coronacrisis. Vooral het financiële plaatje baarde de oppositie zorgen. Een eerste berekening van schepen van Financiën Kelly Detavernier (N-VA) wijst uit dat de crisis Stad Kortrijk in eerste instantie 7.5 miljoen zal kosten. Op lange termijn zijn er nog geen concrete cijfers, maar dat het bedrag zal oplopen is zeker.

“Het gaat hier pas om een eerste raming”, benadrukt schepen Detavernier. “Die wijst op 7.5 miljoen euro verlies voor onze stad. Bij die berekening gaan we ervanuit dat de maateregelen ten laatste tegen eind mei versoepeld worden. Maar ook dat is natuurlijk niet zeker.” Het verlies komt door een combinatie van dalende inkomsten en stijgende uitgaven. “We zien een daling in de belastingopbrengsten, maar we hebben ook minder belastbare feiten. Denk maar aan parkeergelden die niet meer geïnd worden, of standgelden van de foor die we mis lopen. Daarnaast hebben we natuurlijk ook meer uitgaven zoals steunmaatregelen voor de horeca en het triagecentrum in de Zonnewijzer.

Ook op de lange termijn zijn er bezorgdheden. “De vraag is inderdaad wat de impact van deze crisis zal zijn de komende jaren. Maar dat we een economische recessie mogen verwachten, lijkt zeker. Onze begroting zal dan ook niet meer kloppen. Dat hebben we geleerd uit de laatste economische crisis in 2008. We gaan dan ook onze meerjarenplanning aanpassen.”

Al is dat volgens de schepen geen onoverkomelijk probleem. “Het gaat om een grotere aanpassing dan we verwacht hadden, maar we hebben een aantal financieringsbronnen die kunnen helpen. Er is zeker nog wat overschot die we kunnen inbrengen Die hadden we natuurlijk liever anders gebruikt. Maar onze buffer, die trouwens veel groter is dan van de meeste andere centrumsteden, was bedoeld voor onverwachte situaties en nu bevinden we ons zeker in zo een situatie. Ik ben ervan overtuigd dat ik samen met de collega’s straks met een nieuw meerjarenplan kan komen, aangepast aan de situatie. We zullen daarin niet minder ambitieus zijn en willen nog steeds de beste stad van Vlaanderen zijn.

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier