Coronacrisis dwarsboomt WK-droom van acrogymnast Wannes Vlaeminck: “kan alleen keihard trainen”

Sport/Menen Turnen Wannes Vlaeminck maakt zich op om in het Acrogym Team 4 deel te nemen aan het WK in Geneve.©wilfried Ossieur
Sport/Menen Turnen Wannes Vlaeminck maakt zich op om in het Acrogym Team 4 deel te nemen aan het WK in Geneve.©wilfried Ossieur
Redactie KW

Wannes Vlaeminck (14) droomt ervan om in juni samen met het Belgische acrogymteam ‘Heren 4’ deel te nemen aan het wereldkampioenschap acrogym in Genève. Allesbehalve evident, want als contactsport heeft ook de acrobatische gymnastiek zwaar te lijden onder de coronacrisis.

Acrobatische gymnastiek is een jonge gymdiscipline waarin piramides, salto’s, tumbling en dans samengevoegd worden tot één oefening, uitgevoerd op muziek. “Acrogym is een teamsport die uit drie onderdelen bestaat: ‘balance’, ‘tempo’ en ‘combined’”, maakt Wannes ons wegwijs in het wereldje van de acrogym. “Bij ‘balance’ worden torens gevormd, bij ‘tempo’ draait alles om salto’s, triple salto’s en schroeven. ‘Combined’ verenigt de twee voorgaande onderdelen in één globale oefening, die kracht combineert met dans.”

Pech

Een drietal jaar geleden maakte Wannes de overstap van het toestelturnen bij Vaste Vuist Lauwe naar acrobatische gymnastiek in de Gentse topsportschool. Hij zit er in het derde jaar ASO wetenschappen en kan er 28 uur per week trainen. De voorbije jaren verliepen echter met de nodige horten en stoten. “Voor de ‘Heren paar’ vormde ik aanvankelijk een duo met Simon, die nu ook deel uitmaakt van mijn huidige team”, vertelt Wannes.

“Selectie- wedstrijden voor WK zijn verplaatst, wildcard is enige kans”

“Pech achtervolgde ons: eerst schoot mijn elleboog uit de kom, vervolgens kreeg Simon af te rekenen met een schouderblessure. Het tweede jaar had ik een nieuwe trainingspartner, maar de coronacrisis en een blessure van mijn partner hielpen opnieuw alles om zeep. Ik trainde vervolgens een tijdje individueel, tot ik enkele maanden geleden plots de kans kreeg om als bovenpartner aan te sluiten bij het Belgische team ‘Heren 4’. Alleen trainen was niet leuk, samen trainen met mijn teamleden Jonas, Victor en Simon werkt daarentegen bijzonder motiverend.”

Het WK in Genève halen, dat is het eerstvolgende grote doel van het acrogymteam. Een goed WK kan op zijn beurt een selectie voor de Wereldspelen in 2022 opleveren. Die spelen zijn voor een niet-olympische sport als acrogym hét alternatief voor de Olympische Spelen. Maar opnieuw dreigt de coronacrisis de grote spelbreker te worden.

Wildcard voor WK

“De selectiewedstrijden voor het WK zijn verplaatst naar latere data ná het WK. Wildcards zijn wellicht de enige mogelijkheid om aan het WK deel te kunnen nemen. Maar het zal verre van ideaal zijn om zo zonder voorbereidingswedstrijden meteen vol aan de bak te moeten in Genève. Het enige wat we kunnen doen, is keihard trainen.” Dankzij de ‘Acrobatic Blocks Competition’, een wereldwijde onlinecompetitie waaraan 300 gymnasten uit twintig landen veilig vanuit eigen huis of zaal deelnamen, kon Wannes in november vorig jaar toch heel even het competitiegevoel opsnuiven. “Het was een leuke en creatieve manier om me op die manier toch eens te kunnen meten met anderen.”

Wannes Vlaeminck en zijn teamgenoten kunnen rekenen op ondersteuning vanuit Gymfed, Topsport Vlaanderen en Vaste Vuist Lauwe.

“Maar de broodnodige nieuwe acrogympakken voor het team moeten we zelf bekostigen. We hebben drie verschillende pakken, één voor elk van de drie acrogymonderdelen. Maar die pakken zijn behoorlijk duur. Alles samen kosten ze 4.200 euro, en dus zoeken we sponsors die ons willen steunen”, besluit de Meense acrogymnast. (CB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier